22
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

İÜ'de Yeşilçam rüzgarı

İstanbul Üniversitesi’nde iletişim ve çocuk konusunda uzman isimler risk altındaki çocukları tartıştı. Kongre kapsamında Yeşilçam’ın ünlü isimlerinin de katıldığı film afişleri sergisi ziyarete açıldı. Çocuk Psikiyatrisi Murat Coşkun, “Televizyondan en çok etkilenen çocuklardır. İhmal, istismar ve ilgisizlik çocuğun vaktini televizyon ile geçirmesinin temel sebebidir” derken, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) İzleme ve Daire Başkanı Nurullah Öztürk ise “Çocuklar ilköğretime başlamadan 900 saat televizyon 100 bine yakın şiddet sahnesi seyrediyor” dedi. 

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Atıf Bir de “Halkımız, reklamların çocukların üzerindeki etkisinden habersiz” diye konuştu. 

“Uluslararası Çocuk ve İletişim Kongresi” 4’üncü yılında İÜ İletişim Fakültesi tarafından, ‘Risk Altındaki Çocuklar’ adıyla İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlük Binası’nda gerçekleştirildi.
Başkanlığını Prof. Dr. Ali Atıf Bir’in yaptığı ‘Medya ve Çocuk’ adlı panelde sunum yapan Çocuk Psikiyatrisi Murat Coşkun, ailelerin, çocuklarını televizyon izlerken denetlemesi gerektiğini belirtti.

Suçlanacak son kişi çocuktur”

Coşkun, “Aileler, çocuklarının televizyon izledikleri için sorun yaşadığını düşünüyorlar. Şunu bilmeliler ki çocuk, ailenin ilgisizliğinden dolayı televizyona sığınmaktadır” diyerek, suçun ailede olduğunu ve suçlanacak son kişinin çocuk olduğunu kaydetti.
Panele katılanlardan RTÜK İzleme ve Daire Başkanı Nurullah Öztürk ise 3 milyar kişinin medyanın hedefinde olduğunu belirterek, medyanın içindeki en korunmasız kitlenin çocuklar olduğunu belirtti.
Türkiye’de RTÜK’e televizyon programlarından kaynaklanan şikayetler geldiğini ifade eden Öztürk, “Bu yıl boyunca 87 bin 970 şikayet bildirimi aldık. Bu şikayetlerin 25 bin 250’si çocuklarla ilgiliydi” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Ali Atıf Bir ise ebeveynlerin rahatlıkla izlediği reklamların, çocuğun karakterini etkileyebildiğini belirterek, “Halk bu reklamları ilgiyle izlerken, reklamların çocuklar üzerinde bıraktığı etkiyi anlayamıyor” dedi.


“Çocuklarımızın geleceğini tartışmak görevimizdir”

Oturumların bitmesinin ardından düzenlenen serginin açılışında konuşan İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin, “Çocuklarımızın geleceğini özgür bir düşünceyle gündeme getirmek ve tartışmak bizim görevimizdir” dedi. Gezgin, çocuk eğitimini önemsediğini belirterek, “Onların geleceği bizim neslimizin idamesi anlamına gelmektedir” diye konuştu.
İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şafak Ural da çocukların önemine değinerek, “Çocukluğunu yaşamak isteyen bu bireylere toplum olarak değer verirsek, geleceği aydınlık kılmak için önemli bir yer tutarız” düşüncesini dile getirdi.

Yeşilçam’ın ünlüleri de katıldı 

Konuşmaların ardından Nişantaşı Erkek Lisesi öğrencilerinin yaptığı, ‘Çöp Kutusu’ adlı kısa film izlendi. Ardından Türk sinemasına emek vermiş ünlü Yeşilçam sanatçılarının da katılımıyla İÜ Rektörlük Binası’nda açılan afiş sergisi gezildi. Serginin açılışına Yeşilçam’ın ünlü isimlerinden Parla Şenol, Tamer Yiğit, Yeşim Kan, Doğan Taner, Tanju Gürsu, Meral Orhansoy, Nebahat Çehre, İrfan-Hamiyet Atasoy, Yılmaz Köksal, Yunus Yılmaz, Ali Sürmeli, Atilla Akarsu, ve FİYAP Başkanı Şevki Tosunoğlu da katıldı.
Törende, Resim ve Heykel Müzesi Güzel Sanatlar Galerisi Müdürü Vadullah Taş’a, İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin tarafından plaket verildi.

Ahmet Erbaş/Nesrullah Sonay/İÜHA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2007 Salı 11:07:18
Güncelleme :30 Ekim 2007 Salı 11:13:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?