29
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

'Kadavra' sorunu çözüldü

Eğitim için kadavra sıkıntısı yaşayan tıp fakültelerinin yardımına Adalet Bakanlığı koştu. Bakanlığın, savcılıklara gönderdiği genelgede, "Hekim eğitiminde kullanılması için kimsesiz cesetleri üniversite hastanelerine verin." denildi.

Üniversitelerin tıp fakültesi dekanlıkları, cumhuriyet başsavcılıklarına başvurarak, sahipsiz cesetlerin öğrenci eğitiminde ve bilimsel araştırmalarda kullanılması için protokol yapmak istiyor. Tıp fakültelerinin talepleri karşısında tereddüt yaşayan cumhuriyet başsavcılıkları, talepleri reddediyor.

Tıp fakültelerinin kadavra sorununun çözülmesi için Adalet Bakanlığı bir genelge yayınladı. Bakanlık müsteşarı Fahri Kasırga imzasıyla savcılara gönderilen genelgede, anatomi-kadavra eğitiminin 'alternatifsiz bir model ve tıp eğitiminin en önemli aşamalarından birisi' olduğu vurgulandı.

Genelgede, "Kadavra eğitimi, hekim adaylarının ölüm olayını bilimsel olarak öğrenmelerini sağlayan bir olgudur." denildi. Sahipsiz cesetlerin eğitim ve bilimsel araştırmalarda kullanılmasının faydalarından bahsedilen genelgede, "Cesetlerin eğitimde kullanılması, kimlik belirleme ve tekrar gerektiğinde adlî inceleme yönünden yararlı olabileceği gibi bu süre zarfında yakınlarının bulunması hâlinde cesedin tesliminde de kolaylık sağlayacaktır." ifadeleri kullanıldı. Genelgede, adli tahkikat yapılan sahipsiz cesetlerin bilimsel çalışmalarda kullanılması amacıyla üniversite hastanelerine verilmesinin yasalara uygun olduğuna dikkat çekilerek, üniversitelerle yapılacak protokol süresinin mahallinde belirlenebileceği kaydedildi.

Zaman
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2008 Çarşamba 05:26:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?