19
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Karadenizli 'dip' yaptı

MasterIndex araştırmasına göre, ilköğretim öğrencileri bu yıl okula ortalama 191 liralık harcamayla gitti. Üst gelir grubunda harcama 302 liraya kadar çıktı. Ege ve Akdeniz Bölgesi’ndeki veliler 236’şar lira harcarken, Karadeniz Bölgesi’nde bu rakam 56 lirada kaldı.

Okula hazırlık döneminde, velilerin, ilköğretim okuluna giden çocukları için ortalama 191 TL, liseye giden çocukları için ise ortalama 280 TL harcama yaptığı belirlendi. Kıyafet ve kırtasiye harcamaları ilk sırada yer alırken, veliler, okul harcamalarının geçtiğimiz yıla göre arttığını belirtiyor. MasterCard tarafından gerçekleştirilen “MasterIndex Okul Dönemi” araştırmasına göre, üst gelir grubunda 302 TL olan harcama, orta gelir grubunda 150 TL’ye düşüyor.

En az Karadeniz harcadı

Bölgesel bazda, Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde yaşayan veliler 236 TL’lik harcamayla ilk sırada yer alırken, Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan veliler 56 TL ile son sırada bulunuyor. Liseye giden öğrenciler için yapılan harcama da 280 TL’ye çıkıyor. Üst gelir grubunda 342 TL’ye çıkan bu harcama, orta gelir grubunda 213 TL’ye iniyor. Akdeniz Bölgesi’nde yapılan harcama 405 TL’ye olurken, Karadeniz Bölgesi 94 TL’lik harcamayla yine son sırada yer alıyor.

Harcamalar arttı

Okula hazırlık dönemi harcamalarında yüzde 70’le kıyafet, yüzde 24’le kırtasiye ve kitap başı çekiyor.

Velilerin yüzde 69.2’si ek kitap ve zeka geliştirici oyun alıyor.

Katılımcıların yüzde 59.5’i okul harcamalarının geçen yıla göre arttığını söylerken yüzde 34.1’i aynı kaldığını, yüzde 6.5’i ise azaldığını belirtiyor.

İlköğretim okulu öğrencilerinin yüzde 73.8’i, lise öğrencilerinin ise yüzde 62.2’si okula yürüyerek gidiyor.

Yürümenin dışında lise öğrencileri servis ve toplu taşıma araçlarını tercih ederken ilköğretim çağındaki öğrencilerin yüzde 20.5’i servisten, yüzde 4.3’ü de toplu ulaşım araçlarından yararlanıyor.

Okul dışı aktivite

Velilerin yüzde 20’si ilköğretim çağındaki çocuklarını dershaneye gönderdiklerini, yüzde 8.1’i ise çocuklarına özel ders aldırdıklarını aktarıyor. Yüzde 71.4’ü ise okul dışında herhangi bir ek eğitim aldırmıyor.

Lise öğrencileri ele alındığında ise, ailelerin yüzde 41.7’sinin çocuklarını dershaneye önderdiği, yüzde 3.9’unun özel ders aldırmayı tercih ettiği görülüyor.

Araştırmaya göre, ilkokul çağındaki çocukların yüzde 75.2’si, lise çağındaki çocukların ise yüzde 73.2’si okul dışında herhangi bir aktiviteye katılmıyor.

Düşük gelirli pazara gidiyor

Alışverişlerinde kredi kartını tercih eden velilerin yüzde 45’i kartların taksit olanaklarına, yüzde 38’ i ise kartların sağladığı indirime önem verdiğini belirtiyor.

Velilerin, yüzde 32.3’ ü alışveriş merkezi, yüzde 25.1 ’i okulun gösterdiği mağazalar, yüzde 17.6’ sı semt pazarı, yüzde 13,6’ sı mahalle mağazası, yüzde 6.5’ i hipermarket, yüzde 4.3’ü büyük mağaza, yüzde 0.4’ ü ise outlet merkezlerini tercih ediyor.

Üst gelir grubu okul alışverişi için çoğunlukla alışveriş merkezlerini, düşük gelir grubu ise semt pazarı ve mahalle mağazasını tercih ediyor.

Marmara ve Ege’de internet kullanımı 5 saati aşıyor

Araştırmaya katılanların yüzde 50.9’unun evinde bilgisayar var. ilköğretim çağındaki çocukların 2.5 saati, lise çağındakilerin ise ortalama 3 saati bilgisayar başında geçiyor.

Marmara ve Ege Bölgesi’nde yaşayan öğrencilerin çoğu, 5 saatten fazla zamanını bilgisayar başında geçiriyor.

Marmara ve Ege’de “çocuğum 5 saatten fazla zamanını bilgisayar başında geçiriyor” diyenlerin oranı yüzde 20.
 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2009 Pazar 18:27:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?