19
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Kaymağı dersaneler yiyecek

ÖSS sınavında öğrencilerin yaşadığı başarısızlığın telafisini katsayı değişikliğinde bulan YÖK üniversiteye girişte gelecek yıldan itibaren, tüm adaylar için aynı katsayıyı uygulayacak. Böylece imam hatipler dahil meslek lisesi öğrencileri kendi bölümleri dışında tercih yaptıklarında puanları düşmeyecek. Ancak uzmanlara göre bugüne kadar pratiğe yönelik eğitim gören mesleki lise mezunları ve imam hatipliler yeni getirilen 2 aşamalı sınav sistemine hazır değil. Bu nedenle yeni sistemde başarılı olmak isteyen pek çok öğrencinin dersanelerin yolunu tutacağı belirtiliyor.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Maltepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. İsa Eşme, katsayı sisteminin kaldırılmasının mesleki liselerden mezun olan gençlere hiçbir avantaj sağlamadığını söyledi. İki aşamalı hale getirilen yeni sınav sisteminin akademik bilgiler içerdiğini, oysa meslek liselerinin uygulama ağırlıklı olduğunu kaydeden Eşme, "Bu da bu mezunlara büyük yarışta başarı kazandırmaz. Sadece imam hatip ve teknik lise mezunları avantajlı diyebiliriz. Ancak onlar da ancak dersanelere giderek başarılı olabilirler. Bu da dersanelerin öğrenci kapasite artırır" dedi. Uygulamanın hayata geçeceği bilgisini alır almaz kontenjanlarını artıran dersane sahipleri de bu tezi doğruluyor.

Meslek liselerine özel sınıflar
Yeni katsayı uygulamasının dersanelere olumlu yansıyacağını belirten Kavram Meslek Yüksek Okulu Mütevelli Heyeti Üyesi Bahattin Durmuş da, Kavram Dersanesi olarak yeni eğitim programlarını 2010 yılında başlatacaklarını söyledi. Kavram olarak 2010 yılında 30 bin öğrenci kontenjanı oluşturacaklarını ifade eden Durmuş, bunun yüzde 20'sini meslek lisesi çıkışlılardan sağlamayı planladıklarını kaydetti. Sınav sisteminin sık sık değiştirilmesinin ciddi bir maliyet artışı getirdiğini dile getiren Durmuş, "Neredeyse her 2 yılda bir sınav sistemi değişiyor. Bu yeni kitaplar ve yeni uygulamalar anlamına geliyor. Bu durum ne öğrenciye ne de ülke ekonomisine fayda sağlamaz" diyor.

Yeni sınav sisteminde dikkatlerin sadece kat sayıya odaklanmasını yanlış bulan Fen Bilimleri Merkezi Dersanesi Kurucusu ve Genel Müdürü Nazmi Arıkan da yeni sınav sisteminin ciddi sorunlar yaratacağını söyledi. 2 aşamalı yeni sınav sisteminin uygulama ağırlıklı eğitim alan meslek lisesi mezunlarına çok zor geleceğini belirten Arıkan, "Katsayıların eşitlenmesiyle tekniki meslek yüksek okullarına yönlendirilen bütün meslek liseliler, mühendislik, işletme ve iktisat bölümlerini kazanmak için koşturacak. Ancak aldıkları eğitim buraları kazanmaya yetmeyince soluğu dersanelerde alacaklar" dedi. FEM olarak bugüne kadar meslek lisesi mezunlarını kabul etmediklerini ifade eden Arıkan, "Şimdi meslek liseliler için ayrı sınıflar oluşturacağız. Meslek liselerini sınavın ikinci aşamasıyla ilgili bölüme hazırlayacağız. Türkiye genelindeki 80 şubemizde 10 bin öğrencimiz var. Önümüzdeki yıl bunun yüzde 20'sini meslek lisesi mezunlarından sağlamayı düşünüyoruz" diye konuştu.

İmam hatipler dersane yolunda

Kat sayı sistemi nedeniyle asıl istediği öğretmenlik mesleğini kazanamayan Denizli Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunu Cennet Çark, uygulamanın yıllardır yaşadıkları mağduriyeti sona erdireceğini ifade etti. Bu yıl 2 yıllık bir bölüme girme hakkı olmasına karşın önümüzdeki yıl sınava yeniden hazırlanıp gireceğini ve sınıf öğretmenliğini hedeflediğini belirten Çark şunları kaydetti: "2004 yılında mezun oldum. Ailemin ve benim çok büyük hayallerim vardı. Her sınıfı birincilikle bitirdim. Amacım üniversite sınavına girip sınıf öğretmeni olmaktı. Üniversiteye girmek isteyen pek çok arkadaşım katsayı uygulaması nedeniyle umutsuzluğa kapılıp okulu yarıda bıraktı. Artık kendi bölümüm dışında bir okula yerleştirilebilirim. Kazanamayacağımı düşünerek bugüne kadar dersaneye gitmedim ancak şimdi dersane araştırmaya başladım."

 


YENİ SİSTEM NE GETİRİYOR

Katsayı uygulaması: Üniversiteye girişte gelecek yıldan itibaren uygulanmaya başlanacak yeni sistemde, tüm adaylar için aynı katsayı uygulanacak. Öğretmen lisesi mezunları ile meslek lisesi mezunlarına ise alanlarıyla ilgili programları seçmeleri halinde ek katsayı verilecek. Uygulamada ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının çarpıldığı katsayı tüm adaylar için 0.15 olacak. Örneğin bir tıp fakültesini veya bir mühendislik fakültesini sadece fen alanından mezun olanlar değil, diğer tüm alanlardan ve okul türlerinden mezun olanlar da tercih edebilecek ve bu adaylara farklı katsayı uygulanmayacak.

İki Aşamalı Sınav: Üniversiteye girişte Öğrenci Seçme Sınavı'nın (ÖSS) kaldırılmasının ardından yeniden iki aşamalı sınava dönüldü. Tüm adayların katılacağı ilk aşamadaki Yükseköğretime Geçiş Sistemi'nde (YGS), 160 soru yöneltilecek ve 160 dakika süre verilecek. İkinci aşamada ise soru sayıları ve süreleri testlere göre farklılık gösterecek. Sınavın ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavı'nda (LYS) ise soru sayıları ve süreleri testlere göre değişecek. YGS sonucunda altı ayrı puan türü belirlenecek. İlk sınav nisanda, ikinci sınav ise haziranda yapılacak.

Özgül Öztürk - Referans
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2009 Perşembe 17:30:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Turan Beyaztaş IP: 88.252.74.xxx Tarih : 24.07.2009 08:25:23

Kat sayı ve bu meslek lisenin önünü açmak en büyük hata ve tehlikeldir. Milli Eğitim Bakanın (AKP) Türkiye'de verdiği eğitimin ne kadar laçka ve yetersiz olduğu belli oldu dersanelere yönlendirme başlıyor. Acaba dersanelerden hissemi alıyorlar bazıları