19
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Koç'un hocası Sabancı'ya rektör

Koç Üniversitesi'nde 2004'ten bu yana fizik profesörü olarak görev yapan Prof. Dr. Nihat Berker Sabancı Üniversitesi Rektörlüğü'ne getirildi. Berker, 2007 yılında Koç Üniversitesi'nde yılın hocası seçilmişti.

2007 yılında Koç Üniversitesi'nde "Yılın En İyi Hocası" seçilen Prof. Dr. Nihat Berker, Sabancı Üniversitesi'nin yeni rektörü oluyor. Koç Üniversitesi'nde 2004'ten bu yana fizik profesörü olarak görev yapan Prof. Dr. Nihat Berker yeni görevine YÖK'ün onayının ardından başlayacak.

Sabancı Üniversitesi'nde 12 yıldır rektörlük koltuğunda oturan Prof. Dr. Tosun Terzioğlu'ndan boşalacak koltuğa oturacak olan Berker'in rektör adaylığı, dün Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Sabancı Üniversitesi'nin rektör adayını açıklayan Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Berker'in yazın yapılacak mezuniyet töreninin ardından görevine başlayacağını kaydetti.

Uzun araştırmalar yapıldı
Üniversitenin 1997 yılında kurulduğunu ve Prof. Dr. Tosun Terzioğlu'nun da kurucu rektör olarak o dönemden bu yana görevine devam ettiğini anlatan Sabancı, üniversitenin öğrencilere kapılarını da 1999 yılında açtığını bildirdi. Prof. Dr. Terzioğlu'nun 12 yıldır, 3 dönem üst üste rektörlük görevini yürüttüğünü ve artık görevini tamamladığını belirten Sabancı, şunları söyledi:

"Yaklaşık 1.5 yıl önce Prof. Dr. Terzioğlu'nun yerine atanacak rektörün seçimi için çalışmalara başladık ve bunun için bir komite kurduk. Komitenin uzun süren çalışmaları sonucunda rektör adayı belirlendi ve 1 Ocak'tan itibaren de Sabancı Üniversitesi'nde rektörlük bayrağını devralacak Prof. Dr. Nihat Berker rektör yardımcısı olarak göreve başladı."

Prof. Dr. Nihat Berker de üniversitelerin ana amacının öğrenciler olduğuna işaret ederek onları mesleki ve kültürel duyarlılıkla donatmanın önemli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Berker, sağlam temeller üzerine oturmuş olan Sabancı Üniversitesi'ni uluslararası arenada ileriye taşımak istediğini belirterek lise öğrencilerine yönelik çalışmalar yürütmek istediğini de kaydetti.

İnönü'nün 'Nobel alacaklar' listesinde
Prof. Dr. Nihat Berker, ABD'nin prestijli üniversitelerinden MIT'den fizik ve kimya diploması aldı, 1979-1999 yılları arasında aynı üniversitede fizik alanında öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1999 yılında Türkiye'ye kesin dönüş yapan Prof. Dr. Berker, 2003-2004 yılları arasında İTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, 2004'ten itibaren de MIT'de "Emeritus" profesör ve Koç Üniversitesi'nde de fizik profesörü olarak görev yaptı.

Nihat Berker'in ismi ayrıca, "Hayata gözlerimi kapatmadan önce bir Türkün Nobel Ödülü'nü aldığını görmeyi ümit ediyorum" diyen Prof. Dr. Erdal İnönü'nün Nobel Ödülü almasını beklediği bilim adamları listesinde de ilk sıralarda geçiyordu. Berker'in Sabancı Üniversitesi bünyesinde bir fizik bölümü kurmayı planladığı da gelen bilgiler arasında. Daha önce öğrencilerine yaptığı bir konuşmasında, "Fizik bölümü olmayan okula gitmem" dediği öne sürülen Berker'in Sabancı Üniversitesi bünyesinde bir fizik bölümü kurmasının da planlar dahilinde olduğu söyleniyor.

Referans
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2009 Salı 16:39:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?