19
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Krizde onur intiharı

Başkentin sayılı özel okullarından Yüce Okulları’nın sahibi Yücel Kalınyazgan, tüm dünyayı saran ekonomik krizin kurbanı oldu.

Son dönemde eğitim sektörü dışı yeni işlere giren, ancak kriz nedeniyle borçları ikiye katlanan Kalınyazgan’ın cansız bedenini, dün sabah okulundaki odasında oğlu buldu. Eğitimci işadamının, "Onurumla yaşadım, onurumla ölüyorum" notu bıraktıktan sonra, ruhsatlı silahıyla şakağına tek kurşun sıkarak intihar ettiği belirlendi.

BAŞKENTLİLER, dün sabah eğitim sektörünün önde gelen isimlerinden Yücel Kalınyazgan’ın intihar haberiyle sarsıldılar. Tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik kriz nedeniyle borç yükünün altında ezilen Ankara Özel Okullar Derneği Başkanı Yücel Kalınyazgan (68), "Onurumla yaşadım, onurumla ölüyorum" notu bırakarak okuldaki makamında yaşamına son verdi. 1988 yılında kurulan Yüce Okulları’nın sahibi ve Ankara Özel Okullar Derneği Başkanı Kalınyazgan, bilişim sektörü alanında yurt dışında projeler de üretiyordu.

Kriz borcunu ikiye katladı

Son olarak, Amerika’da OkulNET ve SınavNET uygulamaları ile, POLE - uzaktan öğrenim projesinin yazılım çalışmalarını yürüten dünya bilişim devi Aptech Training Limited’in Türkiye’deki ortaklığını alan Kalınyazgan, eğitim sektörünün dışında yeni işlere atılınca borç batağına saplandı. Dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizde döviz kurlarının bir anda yükselmesi üzerine, Kalınyazgan’ın borçları da neredeyse ikiye katlandı.

Toplantıda sıkıntılar konuşuldu

Bankalardan kredi temin edemeyince bunalıma girdiği öğrenilen Kalınyazgan, önceki akşam yönetim kurulu toplantısına katıldı. Toplantıda kriz nedeniyle büyüyen finans sıkıntısı hakkında üyelere bilgi veren Kalınyazgan, sorunu aşmak için çözüm aradığını, ancak bankaların kriz döneminde kredi vermeye yanaşmadıklarını anlattı. Toplantı sonunda yönetim kurulu üyeleri ile okulun genel müdürlüğünü de yürüten oğlu Kaan Kalınyazgan da okuldan ayrılırken, baba Kalınyazgan makamına geçti.

Makamının kapısını kilitledi

Makamına çekilip kapıyı kilitleyen Kalınyazgan, gece saat 03.00 olmasına rağmen evine gelmeyip telefonlarını da açmayınca meraklanan ailesi, okulun güvenlik görevlilerini aradı. Görevliler, oğluna, Kalınyazgan’ın odasının kapısının kilitli olduğunu bildirdiler. Bunun üzerine telaşlanarak okula gelen oğul Kalınyazgan, kapıyı kırarak içeri girdiğinde babasının kanlar içindeki cesediyle karşılaştı.

Son notta öğretmenlere teşekkür

Yapılan ilk incelemede, işadamının kendisine ait ruhsatlı silahla şakağına tek kurşun sıkarak intihar ettiğini belirlendi. Olay Yeri İnceleme Şubesi uzmanları, Kalınyazgan’ın eline yapılan ’svap’ incelemesinde barut izleri tespit etti. İşadamının ölmeden önce "Öğretmenlerim, öğrencilerim" başlıklı bir intihar mektubu bıraktığı belirlendi. Kalınyazgan, okulda çalışan öğretmenlere başarılı öğrenciler yetiştirdikleri için teşekkür ettiği duygusal mektubunda, ölümünden kimsenin sorumlu tutulmamasını istedi. Kalınyazgan, trilyonlarca lira borcuna rağmen bankaların kredi vermediğini anlattığı mektubunu, "Onurumla yaşadım onurumla ölüyorum" diyerek bitirdi.

’Yücel babamız aramızdan ayrıldı’

4 çocuk babası Kalınyazgan’ın intiharı, okula sabah saatlerinde gelen veli ve öğrencilerde şok etkisi yarattı. Eğitime ara verilmeyen Yüce Okulları’ndan yapılan açıklamada ise, "Ülkemiz eğitimine ömrü boyunca hizmet veren değerli büyüğümüz Yücel babamız aramızdan ayrıldı. Yüce ailesinin ve eğitim dünyasının başı sağolsun" denildi. Kalınyazgan’ın cenazesi bugün okulda düzenlenecek cenaze töreninin ardından toprağa verilecek.

Çelik: Nedenini sorgulamıyoruz

OLAYI öğrenen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, daha önce açılış yaptığı okulda, bu kez Kalınyazgan ailesinin acısını paylaşarak başsağlığı diledi. Ziyaretin ardından soruları yanıtlayan Çelik (üstte), "Ailesi yıkılmış durumda. Bizim için mühim olan saygın bir insanın ve eğitimcinin vefat etmiş olması. Nasıl vefat ettiği, niçin vefat ettiği şu anda sorgulanacak olan bir şey değil. Ben başsağlığı dileğinde bulunmak ve aileye destek olmak üzere geldim" dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2008 Çarşamba 21:39:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?