28
Mayıs
2024
Salı
EĞİTİM

Kürtçe oyun kitaplı kütüphane

Diyarbakır'ın DTP'li Sur Belediyesi, Eğitim- Sen ve Kürt Enstitüsü tarafından hazırlanan ‘Türkçe- Kürtçe oyun ve el işi kitabı' 5 bin öğretmene dağıtılacak. Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, kitabı Diyarbakır'daki patlamada yaşamlarını yitiren 8 çocuğun anısına hazırladıklarını söyledi.

Diyarbakır Sur Belediyesi, Eğitim-Sen ve Kürt Enstitüsü tarafından hazırlanan oyun ve el işi kitabı öğretmenlere dağıtılmaya başlandı. Kitapla ilgili makamında basın toplantısı düzenleyen Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, kavgaların bitmesini ve çocukların oyun oynamasını istediklerini söyledi. Demirbaş, kitap sayısının arttırılacağını belirterek, anne ve babalara da kitaplarını ücretsiz dağıtacaklarını kaydetti.

Diyarbakırlı çocukların kötü anılmasını istemediklerini anlatan Demirbaş, “Patlamada yaşamını yitiren 8 çocuğun anısına bu kitapları bastırdık. Çocuklar oyun oynasın, paylaşmayı öğrensin istedik. Bu kitaplarla çocuklar okul içi ve dışında oyunlar oynayabilecek” diye konuştu.

Öğretmenlere dağıtılan kitapta çocuk hikayeleri, oyunlar, bilmeceler ve boyamalar Türkçe ve Kürtçe olarak anlatılıyor.

GÜNCELLEME:

Kürtçe çocuk kütüphanesi açıldı

Diyarbakır'da Türkiye'nin ilk Kürtçe çocuk kütüphanesi açıldı. ‘Uzun Çoraplı Pipi' Masalı ile dünya çocuk edebiyatına vazgeçilmez bir eser kazandıran Astrid Lindgren adını taşıyan ve Kürtçe kitapların yer aldığı Çocuk Kitap ve Kültür Gelişimevinde çocuklar Kürtçe kitaplar okuyarak zamanlarını değerlendirecek. Kütüphane açılış konuşmaları Türkçe, Kürtçe ve İsveç dillerince yapılması dikkat çekti.

Diyarbakır'da Umut Işık Kadın Koopretifi ile Stockholm Kürt Kültür Vakfı tarafından ortaklaşa yapılan ‘Astrid Lindgen çocuk Kitap ve Kültür Gelişimevi' hizmete açıldı. Diclekent Bulvarı'nda bir kokteyl ile açılışı yapılan kitapevi, Kürtçe ve Türkçe masal kitaplarının yer aldığı ilk kütüphane oldu. ‘Uzun çoraplı Pippi' masalı ile dünya çocuk edebiyatına ünlü bir eser kazandıran Astrid Lindgren'in ismini alan kütüphane, Diyarbakırlı çocuklara Kürtçe çocuk masal kitaplarıyla sürekli buluşabileceği bir mekan kazandırdı. Kitapevinin açılışına, Umut Işığı Kadın Koopretifi Başkanı Zeynep Canoruç, Stockholm Kürt Kültür Vakfı Başkanı Salih İnce, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı, Kütüphane Proje Sorumlusu Hüsam Aslan, Olof Palme Centel temsilcisi Nivin Yosef ve çok sayıda kişi katıldı.

ÇOK DİLLİ EĞİTİM

Stockholm Kürt Kültür Vakfı Başkanı Salih İnce, yaptığı konuşmada bu projenin Kürt çocuklarının kendi diliyle okuyup yazabilmesini ve konuşabilmesini geliştirmek amacıyla yapıldığını söyledi. Kayapınar Belde Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, yaptığı konuşmada ilkokula başladığı zaman tek kelime Türkçe bilmediğini belirterek, Türkiye'de eğitim sisteminin çözülmesi için tek dili eğitim yerine çok dilli eğitimin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. İsveç'in İstanbul konsolosu Ingmar Karlsson ise, Türkiye'nin AB üye olması için İsveç olarak başından beri destek verdiğini söyledi.
Yapılan konuşmaların ardından kitapevi törenle hizmete açıldı. Açılışın ardından katılımcılar ve çocuklar kitapevini gezdi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2006 Cuma 12:56:42
Güncelleme :6 Ekim 2006 Cuma 15:08:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?