22
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

Libya'nın kaçak okulu

Libya Büyükelçiliği’nin Kağıthane'de Milli Eğitim Bakanlığı’ndan habersiz olarak açtığı okulda 70 öğrenci Arapça ve İngilizce ders görüyor.

Libya Büyükelçiliği, İstanbul Kağıthane'de apartmandan bozma bir binayı okul olarak kullanıyor. Bahçesi olmayan, kot farkı yüzünden ön cepheden 4, arka cepheden ise 5 katlı olan binaya her sabah 09.00'da servis ve konsolosluk araçlarıyla ellerinde tespih olan kişiler ve çocuklar getiriliyor. Camları siyah filmle kaplı binanın önünde sürekli güvenlik görevlileri bulunuyor. Soranlara ise "Libya Büyükelçiliği'nin okulu" cevabı veriliyor. Sınıf olarak kullanılan yerlerin girişinde Arapça harfler bulunuyor.

Çocuklar ne gerekiyorsa öğreniyor
Binanın kapısına gidip zile basıyoruz. Bir yetkili çıkıyor. Okul hakkında bilgi istiyoruz. Aynen şu ifadeleri kullanıyor: "Burası Libya Büyükelçiliği'ne ait. Okul olarak kullanıyoruz. 70 kadar öğrencimiz var. Bu öğrencilerin 25'i Libya vatandaşlarının çocukları. Diğerleri ise diğer Arap ülkelerinin vatandaşlarının çocukları. Suriyeli'si de var, İranlı'sı da, Suudi Arabistanlı'sı da. Hatta annesi veya babası Türk olup yarı Arap olan çocuklar da var. Milli Eğitim Bakanlığından iznimiz var. Çocuklara Arapça ve İngilizce eğitim veriliyor. Çocuklara ne öğretilmesi gerekiyorsa öğretiliyor."

Okulun müdürü olduğu söylenen bir kişi kapıya geliyor. Yanında 4 kişi daha bulunuyor. Türkçeyi akıcı konuşamıyorlar. Okul müdürüne okul hakkında bilgi almak istediğimizi söylüyoruz. Aramızda şu konuşma konuşma geçiyor:
VATAN: Libya Büyükelçinin okulu mu burası?
- Evet.
VATAN: Bakanlıktan izni var mı?
- Evet var.
VATAN: İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü böyle bir iznin söz konusu olmadığını söylüyor.
-İzin işlemlerini başlattık. Zaten yeni açılıyoruz.
VATAN: Ama burasının 2-3 aydır faaliyette olduğu ve öğrencilerin sürekli gelip gittiği söyleniyor.
-Bakın bu okulun aynısı Türk okulu olarak Trablus'ta da var. Burası Libya'nın okulu.
VATAN: Sorularımız rahatsız mı etti?
- Bizim iznimiz olup olmadığını kontrol etmek sizin göreviniz değil.
VATAN: Ama izniniz yokmuş.
- Burası bizim evimiz. (Sözü bittikten sonra sinirli bir şekilde demir kapıyı yüzümüze kapatarak içeri girdi.)

Milli Eğitim Müdürü Özer: O okuldan haberim yok
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, böyle bir okuldan haberi olmadığını, konuyu araştıracağını belirterek şöyle konuştu: “Konsolosluklar sadece kendi binalarında kendi personellerinin çocukları için okul açabilirler. Başka ülkelerin vatandaşlarının çocukları buraya gelemezler. Başka bir binada okul açılabilmesi için de Milli Eğitim’den izin alma zorunluluğu var. Sadece İngilizce ve Arapça eğitim verilmesi de söz konusu olamaz. Eğitim müfredatı bakanlığın belirlediği sınırlar dışına çıkamaz. Ayrıca bina olarak eğitime elverişli olması gerekir. Örneğin yakınında Tekel bayi, kahvehane ya da içkili eğlence yeri olmaması gerekir.”







Öge DEMİRKAN/Vatan
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2007 Pazartesi 14:25:00
Güncelleme :30 Ocak 2007 Salı 09:46:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?