19
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Lise mezunu hizmetli olabiliyor

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Okan Üniversitesi’nde "Değişen ÖSS sistemi ve ÖSS 2010" konulu bir konferans verdi. Konferans öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Yarımağan, yükseköğretim görmek isteyen herkese bu imkanın verilmesi gerektiğini savundu. Prof. Dr. Yarımağan’ın değişen ÖSS sistemi ve üniversiteye girişle ilgili düşünceleri şöyle:

İsteyen herkes üniversiteye gidebilmeli

Yükseköğretim görmek isteyen herkese bu imkanı verelim. Bizim elektrik mühendisine az ihtiyacımız var, ziraat mühendislerinin hepsi işsiz kalıyor dememeli. Olsun, işsiz kalsın. Lise mezunu olarak işsiz kalacağına üniversite mezunu olarak işsiz kalsın. Hiç olmazsa yurtdışında daha kolay iş bulabilir, Türkiye’de kendi işini kurabilir. Lise mezununun kendi işini kuracak imkanı yok. Alt yapısı, bilgisi, deneyimi yok. Üniversite mezunu olarak bu şanslara sahip. Onun için yükseköğretim görmek isteyen herkese verebildiğimiz kadar bu imkanı verelim. Bugün hepsine veremiyoruz.

Bugün 800 bin kişi liseyi bitiriyor. Bunun 300 bini meslek liseli. Ama hepsi yükseköğrenim görmek istiyor, lise mezunu olarak kimse kalmak istemiyor. Çünkü iş bulamıyorlar. Üniversite mezunu olurlarsa, çok rağbette olan üç beş programa girerlerse hayatları değişiyor. O programlar dışında dışında birine girdiklerinde çok şey değişmiyor, ama yine de lise mezunundan iyi durumda oluyorlar. Lise mezunlarını bugün artık birçok kurum sadece hizmetli olarak işe alıyor. Lise mezunlarının hizmetli dışında bir iş bulma şansları giderek yok oluyor.

Üniversiteler doldu

Geçen yıl kontenjan arttı, üniversitelerde sandalyelerin hepsi doldu, kendi sınıfımdan biliyorum ayakta ders izleyen öğrenci var. Sınıfları şubelendirmek için ne fiziksel mekan, ne de öğretim elemanı yeterli.

Geçen yıl o barajı lisans programları için baraj puanının olmamamasını istedim. Ancak, YÖK kabul etmedi.

Sözel bölümü tercih eden öğrenci sayısı giderek azalıyor. Psikoloji, hukuk bile artık sözel puanla almıyor. İyi öğrenci istemese bile fen bölümlerine gidiyor. Başarılı öğrenciyi veli de toplum da fena yöneltiyor. Toplum bu konuda girdap içine girmiş. Milli Eğitim Bakanlığı’na sosyal bölümlere matematik ders sayısının fazla olmasını önerdim.

Olgunluk Sınavı ÖSS gibi olacaksa yapılmasın

Milli Eğitim Bakanlığı eski müsteşarı, şimdi kendisi milletvekili oldu, eskiden hararetle bana Türk Dili Bölümü’nün eşit ağırlıklı olması gerektiğini savunurdu. Oysa kendisi Türk Dili Edebiyatı profesörüdür. Ben karşı çıktım.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın lise son sınıf öğrencilerine yapacağı Olgunluk Sınavı ÖSS gibi olacaksa yapılmasın. Açık uçlu sorular yer alır, kompozisyon ve sentez gerektiren sorular yer alır ve her okul türü ve alana göre sınav yapılırsa ayrı yapılmasında yarar var.

2009 ÖSS’de fazla yeni birşey yok. Bazı soruların sayıları azaltıldı, bazılarının arttı. 1.5 milyonun altında aday girecek. Bunların 800 bini son sınıfta, 650 bini ise eski mezun olacak.

Milli Eğitim Bakanlığı sık sık sınavların adını değiştiriyor, biz de bu yıldan itibaren ÖSS’yi değiştireceğiz. 2010’da yapılacak ilk sınavın adı Yükseköğretime Geçiş Sınavı, ikinicisi ise Lisans Programlarına Yerleştirme Sınavı olacak. ÖSS biraz çok kullanılan ve üzerinde şarkılar, türküler bize hakaret içeren skeçler yapılan isim oldu.

Katsayı makası daraltılmalı. 2005’teki değişiklikle de ben aralığın azaltılmasını istedim. Fen alanından mezun bir adayın hukuk fakültesine girmesi için 45 soru daha fazla çözmesi gerekiyor. 180 sorunun sorulduğu bu sınavda bu durum çok zor. Taban puanı yüksek olan bölümlere alan dışında kimse giremiyor. Bunun yumuşatılması lazım.

Türkiye’nin ciddi eğitim sorunu var. Şu soruyu sınava girenlerin ancak yüzde 50’si doğru yanıtladı: 15 -(8-3)= 10

27 Mayıs’ta 67 yaşımı tamamlayacağım. Hacettepe’de emeklilik 67 yaşında. Oradan YÖK’e görevlendirildim, ne olacağını bilmiyorum. Şimdilik emekli olmayacak gibi çalışıyorum. Her kurumda yönetim değişikliğinde birkaç ayrılma olabilir, kurumun genelini etkileyecek durum değil.
 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 2 Mart 2009 Pazartesi 14:23:43
Güncelleme :2 Mart 2009 Pazartesi 14:28:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?