19
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Liselerde Çinceden sonra İspanyolca

Medeniyetler İttifakı” toplantısı dolayısıyla hafta sonunda İstanbul’da olacak İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılacak görüşmelerde Türk liselerinde İspanyolca öğretilmesine başlanacağı müjdesi verilecek. Bir sürü önce de liselerde Çin dilinin seçmeli lisan dersi olarak okutulması konusunda karar alınmıştı.

Türk liselerinde yabancı dil olarak İspanyolca dilinin öğretilmesi, Türkiye ile kültürel ilişkileri geliştirmek isteyen İspanya’nın son yıllarda sık sık dile getirdiği bir talebi olmuştu. 

Nitekim, Batı ile İslam dünyası arasındaki ilişkilere büyük önem veren ve Başbakan Erdoğan ile birlikte “Medeniyetler İttifakı” girişimini gerçekleştirilen Zapatero’nun, İstanbul’da Erdoğan ile yapacağı görüşmelerde Türk liselerinde İspanyol dilinin öğretilmesi konusu üzerinde duracağı, bu konudaki ilgisini vurgulayacağı öğrenildi. 

Zapatero’nun İspanyolca konusunu dile getirirken Türkiye’ye ders programları ve kitapları ile öğretmenler gibi konularda Türkiye’ye teknik danışmanlığı sağlamaya önereceği belirtiliyor. 

İSPANYOLCA KARARI 2003 YILINDA ALINMIŞTI 

Öte yandan Türkiye’nin, eğitim kurumlarında İspanyolca’ya yönelik 2003 yılında bir karar aldığı ortaya çıktı. 17 Ekim 2003 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı liselerin 9, 10 ve 11’inci sınıflarında İspanyolca’nın yabancı dil olarak okutması yönündeki kararı aradan geçen 3 yılın ardından bir türlü uygulamaya konulamazken, yürütülen çalışmalar kapsamında İspanyolca öğretilmesine ilişkin dil programının tamamlandığı öğrenildi. 

BİRİNCİ YABANCI DİL DE OLABİLİR 

ANKA’ya açıklama yapan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı İrfan Erdoğan, program çalışmalarını tamamladıkları İspanyolca’ya ilişkin öğretmen ihtiyacı açısından da sorun yaşamayacaklarını belirtirken, İspanyolca’nın hangi okullarda ve kaçar saat okutulacağına ilişkin önümüzdeki günlerde Kurul’un bir karar alacağını söyledi. Erdoğan, Kurul’a iki farklı önerinin geleceğini, bunlardan ilkinin İspanyolca’nın zorunlu ikinci yabancı dil adı altında tüm Anadolu ve Sosyal Bilimler Liselerinin 10, 11 ve 12’nci sınıflarında haftada ikişer saat okutulması yönünde olacağını belirtti. Erdoğan, ikinci önerisinin ise belirlenecek birkaç okulun 9’ncu sınıfında 10 saat, 10, 11 ve 12’nci sınıflarında 4’er saat olmak üzere birinci yabancı dil adı altında okutulması yöntemine dayalı olacağını ifade etti.


anka
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2006 Çarşamba 12:43:44
Güncelleme :8 Kasım 2006 Çarşamba 12:56:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?