16
Mayıs
2024
Perşembe
EĞİTİM

Liselere 100’lük notla ÖSS adaleti

Milli Eğitim Bakanlığı, liselerde not sisteminin bundan böyle 5’lik yerine 100’lük sisteme göre verilmesini kararlaştırdı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı’na ise öğrencinin ortaöğretim başarı puanı, hem 5’lik hem de 100’lük sisteme göre düzenlenip gönderilecek. Bakanlık, değerlendirmede büyük bir haksızlığın giderilmesi için "100’lük not sistemi"nin dikkate alınmasını isteyecek.

Milli Eğitim Bakanlığı ve ÖSYM yetkilileri, önümüzdeki hafta biraraya gelerek ÖSS’de uygulanacak yeni yöntemler konusunda görüş alışverişinde bulunacaklar. ÖSYM’nin 100’lük sisteme göre notları değerlendirmesi talebinin adaletli yönleri örneklerle anlatılacak.

5 PUAN FARK EDİYOR

100’lük not sistemi liselerde hemen, ilköğretim okullarında ise gelecek öğretim yılından itibaren uygulamaya konulacak. Ortaöğretim Genel Müdürlüğü yetkilileri, "gizli devrim" diye niteledikleri yeni not sisteminin yararını şöyle açıkladılar:

"100’lük not sistemi uygulandığı zaman büyük bir haksızlık giderilmiş olacak. Örneğin başarılı iki öğrenciden birisi 99 puan karşılığı notu 5 olmuş, diğeri de 85 puan karşılığı 5 olmuş. Öğrencilerin ikisinin de notu aynı oluyor. Oysa 100’lük sisteme göre iki öğrencinin ÖSS puanını hesapladığımızda 85 ile 5 alanla, 99’la 5 alan öğrenci arasında tam 5 puan fark çıkıyor. ÖSS’de 5 puan fark edecek not sistemini liselerde uygulamak son derece önemli."

UYGULAMA BAŞLIYOR

Yeni not sistemiyle ilgili düzenleme 10 gün önce Talim ve Terbiye Kurulu’ndan geçti. Tereddüt konusu olan bazı konulara da açıklama getirecek düzenlemenin hemen ardından yeni not sisteminin uygulanması için genelge yayımlanacak. Karmaşa olmasın diye sınıf geçmede yine 5’lik sistem devam edecek, aynı öğrencinin hangi puan karşılığı 5 aldığı da gösterilecek. Öğretmen 100’lük sistemle alınan puanı yuvarlayarak 5’lik sisteme göre de yazacak.

ÖSS’YE İKİ NOT

Mayısta ÖSYM’ye gönderilecek ortaöğretim başarı puanı ile ilgili listelerde, öğrencinin hem 5’lik not sistemine göre notları bulunacak hem de öğrencinin o notu hangi puan karşılığı aldığı da yazılacak. Örneğin bir öğrencinin not ortalamasının 4,3 olduğu belirtiliyorsa, hemen yanında bu notun 84,5 ile alındığı da yer alacak.

Saygı Öztürk
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2007 Cuma 09:41:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?