19
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Liseliye sanal takip

Lise öğrencileri bu yıl ilk kez sanal karne ile tanışacak. Yeni sistemle, Türkiye'deki tüm öğrencilerin okula devam durumu, karne notları, yıl içinde okudukları kitaplar, aldıkları sertifikalar, haftalık ders programları, davranış puanları, hangi derse hangi öğretmenin kaç saat girdiği gibi tüm bilgileri elektronik ortama taşınmış oldu.

Sistem öğrencilerin performansının yanı sıra öğretmenlerin kaç saat derse girdiklerinin ve hangi öğretmene ne kadar ödeme yapılacağı gibi bilgilerin bakanlıkça sanal ortamdan takip edilmesine de imkan veriyor.

İlköğretimden sonra lise öğrencileri de bu yıl ilk kez sanal karne ile tanışacak. İlk ve orta dereceli okullarda okuyan 15 milyon öğrenci karne heyecanı yaşarken, ortaöğretim kurumlarında da sanal karne hazırlama telaşı başladı. Yeni sistem liseli gençlerin not bilgilerini, devam-devamsızlık durumlarını hatta okudukları kitaba kadar tüm gelişmelerini sanal ortama taşıyor. MEB'in resmi internet sitesini 2 milyondan fazla kişinin izlemesi bekleniyor.

Lise öğrencileri için artık okulu kırma ya da karnelerdeki ders notlarıyla oynama dönemi tamamen kapanıyor. Yeni "sanal karne" sistemiyle, onlar da ilköğretim öğrencileri gibi yakın takibe alınıyor. Yeni sistemle, yevam-devamsızlık ve ders notları hem aileleri hem de bakanlıkça sanal ortamda rahatlıkla izlenebilecek.

Sistemin özel eğitim kurumları da dahil olmak üzere tüm okullara yayılmasıyla birlikte öğrenciler için karne notlarına müdahale dönemi tamamen kapanıyor.
Türkiye'de Avrupa'dan önce kurulan sistemin, bazı liselerde öğrencilerin ilköğretim mezuniyet bilgilerinin hala girilmemiş olması nedeniyle sıkıntıya yolaçtığı öğrenildi. Okul müdürleri sorunu aşamazsa, bazı öğrenciler karne alamama sıkıntısı yaşayabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, bir yıl önce ilköğretimde başlattığı elektronik karne uygulaması böylece yaklaşık 15 milyon öğrenciye yayılmış olacak. Öğrenciler, okul ve T.C kimlik numaralarını girerek, karnelerini sanal ortamda görebilecek. Okullarda öğretmenlerin son kontrolü, okul müdür yardımcısı ve okul müdürünün onayının ardından girilen notlar hiçbir koşulda değiştirilemiyor. Hatta öğretmen bir hata yapsa dahi sistem öğretmence verilen onaydan sonra notları değiştirmeye imkan vermiyor.

Sanal karnelerin yanı sıra öğrencilere ayrıca eski sistemde olduğu gibi bir karne de dağıtılacak. Bu karnelerin yazdırılması için Bakanlık, tüm ilk ve orta dereceli okullara karne kağıtlarını gönderdi. Sınav günlerinde ortalama 500 bin kişinin girdiği MEB'in resmi sitesine, sanal karne nedeniyle geçen yıl 950 bin giriş yapılmıştı. Liselilerin de dahil olmasıyla birlikte bu Cuma, rakamın 2 milyonu aşmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Habertürk
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2009 Perşembe 17:12:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
tuğçe IP: 78.161.143.xxx Tarih : 24.01.2009 11:29:52

bence çokm güzel bir lise bende puanım yeterse bu liseye gelmeyi düşünüyorum rica ederim benim için bi kontenjan ayırın