15
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

MEB çocuk bakıcılığı işine giriyor

Milli Eğitim Bakanlığı, elindeki anaokulları ve anasınıflarında, çocuk kulüpleri kurmaya hazırlanıyor. Özellikle çalışan veliler düşünülerek hizmet verecek kulüplerde, çocuklar saat ücreti karşılığında bakılacak. Kulüpler velilerin talebiyle açılacak. Ücretler, 'piyasanın çok altında olacak'.


MEB, ilgili taslağı, görüş için ilgili kurumlara gönderildi. Taslak, Bakan Hüseyin Çelik'in onayıyla uygulanmaya başlanacak.


Projenin detaylarıyla ilgili bilgiyi Okulöncesi Eğitimi Genel Müdürü İnanlı verdi. Buna göre MEB'e bağlı anaokulu ve anasınıflarında ikili veya tekli eğitim veriliyor. MEB'in elindeki verilere göre Türkiye'de çalışan kadın nüfusu yüzde 24. Ancak kadınların bir kısmı, anne olunca işi bırakmak zorunda kalıyor. Çocuk kulüpleri projesi, bu sıkıntı göz önüne alınarak hazırlanmış.


Projeye göre 'personeli ve fiziki imkânları yeterli' anaokulları ve anasınıflarında, yeterli başvuru gelirse (en az 10 çocuk) kulüp kurulacak. Kulüpler okul müdürünün teklifi, il ve ilçe milli eğitim müdürünün onayıyla hayata geçirilecek. Genel müdür İnanlı projeden umutlu:
"Amacımız çalışan annelerin çocuklarının, anaokullarındaki eğitim sürecinden sonra da sağlıklı bir ortamda eğitimlerinin devam etmesini sağlamak. Örneğin bir velinin çocuğu sabah saat 08.00'de okula geldi, öğleyin 12.00'ye kadar eğitim gördü, 12.00'den sonra eve gidecek ama annesi çalışıyorsa, bakıcısı da yoksa ne yapacak? Çocuk kulüpleriyle bunu çözmeyi amaçlıyoruz. Eğer okul binası müsaitse, öğleden sonrası için yer varsa buralarda çocuk kulüpleri açmak istiyoruz. Bu kulüplerde çocuklar öğretmen nezaretinde oyun oynayacak, resim yapacak, drama yapacak, çeşitli etkinliklere katılacak. Veli de işini bitirdikten sonra gelip çocuğunu alacak."
Peki çocuk kulüplerinin anasınıflarından farkı ne olacak? İnanlı yanıtladı:
"Anaokullarında eğitim süresi haftada 42, anasınıflarında da 30 saattir. Bu saatler dışında öğretmen çalışmaz. Çocuk kulüplerinden yararlanan veliler saat karşılığı ücret ödeyecek. Cüzi bir miktar, piyasanın çok altında olacak. Kulüplerde görev yapacak öğretmenlerin ücretleri de bu yolla karşılanacak. Hem de velinin çocuğu emin ellerde kalacak."


Okullar hiç kapanmayacak
Çocuk kulüpleri saat 19.00'a kadar açık olacak. Veliler çocuk kaç saat kalacaksa o kadar saat ücreti ödeyecek. Çocuk kulüplerinde öncelikle kadrolu öğretmenlerden isteyenler; yetmezse usta öğreticiler görevlendirilecek. Böylece okulöncesi öğretmenliği mezunlarına 'iş kapısı' açılacak. Kayıtlar, eğitim yılı başında başlayacak. Yarıyıl ve yaz tatillerinde de çocuk kulüplerinde sekiz saat etkinlik yapılacak. Türkiye'de halen resmi veya özel 20 bin 675 anaokulu ve anasınıfı var. Bu kurumlarda geçen yıl 24 bin 775 öğretmen ve 16 bin 'kadrosuz' usta öğreticiyle 640 bini aşkın çocuğa eğitim verildi.

Radikal
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2007 Çarşamba 07:56:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?