16
Mayıs
2024
Perşembe
EĞİTİM

MEB küçülerek büyüyecek

Türkiye'nin en büyük kamu kurumlarından Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) teşkilat yasası değişiyor. MEB, yıllardır tartışılan, şûra kararlarına, kalkınma planlarına ve hükümet programlarına yansıyan 'bakanlığın hantal ve bürokratik' yapısını düzeltmek için harekete geçti.

'Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeniden yapılandırılması' kararı hükümetin '3 aylık acil eylem planı' içine de alındı. Bakanlık daha önce Başbakanlık'a gönderdiği taslakta bazı revizyonlar yaptı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "bakanlığı iri ve hantal olmaktan kurtarıp büyük ve seri karar alabilen bir yapı haline getirmek istediklerini" söyledi. Çelik, bakanlıkta kız teknik, erkek teknik, ticaret ve turizm gibi cins ve meslek türlerine göre genel müdürlükler bulunduğunu, zaten karma olan eğitim için böyle farklı genel müdürlüklerin birleştirilmesi gerektiğini anlattı. Bakan Çelik, "Her meslek türüne göre bir genel müdürlük oluşturmak gereksiz." dedi. 'Fonksiyonları daha etkin' olan genel müdürlükler kuracaklarını vurgulayan Çelik, uzun yıllar kurulması hedeflenen Milli Eğitim Akademisi'ni de hayata geçireceklerini belirtti. Öğretmenlerin hizmet içi eğitimlerini üstlenecek ve eğitim alanında araştırmalar yapacak olan akademinin kurulması ile EARGED ve Hizmet İçi Eğitim Dairesi'ni kaldıracaklarını açıkladı. Daha önce hazırladıkları yasa taslağının Başbakanlık'ta olduğunu hatırlatan ve bu taslakta küçük değişiklikler yapabileceklerini kaydeden Çelik, "Bakanlıktaki 38 birimi 16 birime indireceğiz." dedi. Taslakta genel anlamda bakanlığın çok sayıdaki biriminin azaltılması ve bakanlığın merkezi bazı yetkilerinin taşraya devredilmesi öngörülüyor.

Taslakta bakanlığın çok sayıdaki biriminin azaltılması ve bakanlığın merkezî bazı yetkilerinin taşraya devredilmesi öngörülüyor. Müsteşar yardımcılığı kadrosu 7'den 5'e çekiliyor. Yurtdışı Eğitimi Genel Müdürlüğü ile Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü birleştirilerek Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü kurulması hedefleniyor. Bu iki genel müdürlüğün bir kısım görevlerinin de Yükseköğretim Genel Müdürlüğü'ne devredilmesi planlanıyor.


'Katsayı uygulamasının kalkması 2009'u bulur'
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, Temel Eğitime Destek Programı ile ilgili Adıyaman'da basın mensupları ile biraraya geldi. Bir gazetecinin, "Hükümet programında meslek liselerine yönelik farklı katsayı uygulamasının 2008'de kaldırılacağı belirtiliyordu. Uygulama önümüzdeki yıla yetişecek mi?" şeklindeki sorusu üzerine, şu anda bu yönde bir hazırlıklarının olmadığını söyledi. Salıh Çelik, "2008'te böyle bir değişiklik sınavlara yetişir mi bilmiyorum. 2009'u kapsayacaktır." diye konuştu. Çelik, AİHM'nin din dersleri konusunda aldığı karara itiraz edilip edilmeyeceğinin sorulması üzerine, "Bizimki din değil, din kültürü ve ahlak bilgisi dersi. Verdikleri karar mecburi din dersi ve din eğitimi ile ilgilidir. Karara itiraz da etmeyeceğiz." dedi. Pınar Acar, Adıyaman

İbrahim Asalıoğlu- Zaman
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2007 Çarşamba 13:25:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?