22
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

MEB'te çarpıcı değişiklikler

Milli Eğitim Bakanlığı, okula “sarhoş” gelen veya “sarhoşluk veren” zararlı maddeleri bulunduran, kullanan öğrencilerin kısa süreli olarak okuldan uzaklaştırılmasını hükme bağladı.


Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliğinde Değişiklik yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

19 Ocak’ta yayımlanan ödül ve disiplin yönetmeliğinde bir dizi değişiklik yapan yeni düzenlemelerde çarpıcı değişiklikler göze çarptı. Bunlardan en dikkat çekici olanı, kısa süreli okuldan uzaklaştırmayı gerektiren hallere yeni bir madde eklenerek, “Sarhoşluk veren zararlı maddeleri bulundurmak veya kullanmak” da bu kapsama alındı.


İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNDE DURUM

Milli Eğitim Bakanlığı, 20 Ağustos 2007’de yürürlüğe soktuğu İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te de benzeri bir değişiklik yapmıştı. Düzenlemeyle “Başkalarına alkol veya bağımlılık yapan maddeleri kullanmaya teşvik etmek” ibaresi konmuş, alkol veya bağımlılık yapan madde kullanmaya yaptırım getirilmemişti. Bu düzenleme CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce tarafından TBMM Başkanlığı’na verilen soru önergesiyle tartışmaya açılmıştı.

DAVRANIŞ NOTU 5’TEN 100’E ÇIKARILDI

Yeni düzenlemeyle daha önce 5 olan davranış notu 100’e çıkarıldı. Buna göre, daha önce not ortalaması 3.50-4.49 olan öğrencilere teşekkür belgesi verilirken, yeni durumda not ortalaması 70.00-84.99 olan öğrencilere teşekkür belgesi verilecek. Aynı şekilde not ortalaması 4.50 ve üzeri olan öğrencilere verilen takdir belgesi ise ortalaması 85.00 ve üzeri olan öğrencilere verilecek.

DİSİPLİN CEZASINDA HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ GÖZARDI EDİLDİ

Disiplin yönetmeliğindeki bir başka dikkat çekici değişiklik ise ceza takdirinde dikkat edilmesi gereken hususlarda oldu. İlk halinde “Mahkemeye intikal eden olaylarda disiplin cezası verilmesi için hukukun üstünlüğü ilkesinden hareketle yeterli delil bulunmaması halinde adli işlem sonucunun beklenmesi” şeklinde olan hüküm “Olayın mahkemeye intikal etmesi disiplin cezasının uygulanmasını engellemez. Ancak, velisinin başvurusu hâlinde öğrencinin durumunun, mahkeme kararı sonucuna göre yeniden değerlendirilmesi" olarak değiştirildi. Velinin başvurusu esas alındı.

ANKA
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2007 Cuma 14:50:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?