20
Mayıs
2024
Pazertesi
EĞİTİM

Meslek liselerine Japon eli!

Meslek liselerinde iş bulma imkânı çok yüksek yeni bir bölüm açılıyor. Elektronik, elektrik, bilgisayar ve mekanik bölümlerinin birleştirilmesinden ortaya çıkmış endüstriyel otomasyon teknolojileri bölümü. Bu uygulama ilk defa İzmir Mazhar Zorlu Anadolu Teknik Lisesi’nde yapılmış.

Uygulamanın başarısını gören Milli Eğitim Bakanlığı, bu okulu model okul seçerek uygulamanın diğer meslek liselerinde de yaygınlaşmasını istiyor. Bakanlık, ilk kez açılan endüstriyel otomasyon teknolojileri bölümünün 20 ildeki meslek lisesinde de açılmasına karar verdi. Mazhar Zorlu Anadolu Teknik Lisesi’nin 18 öğretmeni, 20 ilde açılan yeni bölümde eğitim veren 300 öğretmene deneyimlerini aktarmaya başladı bile. Bakanlık, kurum içi eğitim için okula ayrıca 30 odalı 60 yatak kapasiteli 5 katlı bir öğretmen eğitim merkezi yaptı. Endüstriyel otomasyon teknolojileri bölümünün müfredatı bu öğretmenler tarafından hazırlanıyor.

Türk ve Japon eğitim bakanlıkları arasında 2001 yılında imzalanan protokol kapsamında 6 Japon öğretmen, 5 yıl süreyle İzmir’de görev yaptı. Japon öğretmenler, Mazhar Zorlu Anadolu Teknik Lisesi Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Bölümü’nden 18 öğretmene gerekli eğitimleri verdi. Öğretmenler 6 ile 9 ay süreyle Japonya’da eğitim gördü. Türkiye’de bu bölümün yaygınlaşması için 5 milyon dolarlık teçhizat hibe eden Japonya ile şimdi de 2,9 milyon doları kapsayan 3 yıllık ikinci bir sözleşme daha imzalandı.

Endüstriyel otomasyon teknolojileri bölümünden mezun olan öğrenciler, üretimin bütün saflarından görev alabilecek. Bu bölümü bitiren bir meslek liseli, fabrikadaki elektrik teçhizatından ürünün bilgisayarda çizimine, makineleri kullanmasına kadar her birimde çalışabilecek. Makine başındaki meslek liseli, elektrik arızasına da müdahale edebilecek. Endüstriyel otomasyon teknolojileri bölümüne Japonya’da robot, Almanya’da ‘mekatronik teknolojisi’ adı veriliyor.

‘Otomobil fabrikası öğrencilerimize açık çek verdi’

Mazhar Zorlu Endüstri Meslek ve Anadolu Teknik Lisesi Müdür Başyardımcısı Turgay İşbilen, okullarındaki 7 laboratuvar donanımının Japonya tarafından yapıldığını söylüyor. Bölümün teknik liselerdeki dört bölümü kapsayacak şekilde oluşturulduğunu belirten İşbilen, endüstriyel otomasyon teknolojileri bölümünden mezun olan öğrencilerin üniversitelerde hocalarıyla tartışacak düzeyde bilgi birikimine sahip olduklarını ifade ediyor. Bir otomobil fabrikasının okullarına kadar gelip öğrencilere, “Mezun olduğunuz zaman gelin fabrikamızda işe başlayın” şeklinde açık çek verdiğini hatırlatan İşbilen, “Bu bölümden mezun olan öğrenciler, bütün fabrikalarda çeşitli alanlarda çalışabilecekler. Bizim öğrencilerimiz bilgisayar destekli çizim yapabiliyorlar. Üretimin herhangi aşamasında çalışabilirler. Biz sadece makine başında operatör yetiştirmiyoruz, aynı zamanda bütün kademelerde çalışacak bireyler yetiştiriyoruz. Öğrencilerimiz bir ürünün hammaddeden mamul haline gelinceye kadar tüm adımlarında çalışabilirler.” diyerek mezun olan öğrencilerinin iş bulma konusunda zorluk çekmeyeceklerine işaret ediyor.

Mazhar Zorlu Anadolu Teknik Lisesi’ndeki kurslara Şanlıurfa Endüstri Meslek Lisesi’nden gelen 7 yıllık bilgisayar öğretmeni İsa Demirel, yeni bölümün meslek liselerini daha çok tercih edilen eğitim kurumları haline getireceğini anlatıyor. Gebze Endüstri Meslek Lisesi’nden katılan 13 yıllık elektronik öğretmeni Oktay Yağlı, kursun çok verimli geçtiğini, yeni teknolojileri devlet okulunda da görme imkânı buldukları için mutlu olduğunu vurguluyor. Kahramanmaraş Endüstri Meslek Lisesi’nden 5 yıllık elektronik öğretmeni Uğur Canşan da, bölümün ülke kalkınmasına önemli katkı sağlayacağını dile getiriyor. Japon öğretmenlerden kurs alan ve şimdi de Türk meslektaşlarına eğitim veren elektronik öğretmeni Şenay Özçam ise “Buraya gelen öğretmenlerin çok şey kazandığını düşünüyorum. İddia ediyorum ki bir mekanik öğretmeni, elektrik ve elektronik konusunda birçok üniversite mezunu kadar bilgiye sahip oluyor. Üç aylık eğitimde o seviyeye geliyor.” şeklinde konuşuyor.

Bölümü bitirenlerin gelecek kaygısı yok

Mazhar Zorlu Anadolu Teknik Lisesi Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Bölümü 12. sınıf öğrencisi Nezih Tüzgen, bu bölümü bilinçli olarak tercih ettiğini söylüyor. Üniversiteyi kazanma düzeyinde Türkiye’de Anadolu teknik liseleri arasında Mazhar Zorlu Anadolu Teknik Lisesi’nin birinci sırada olduğunu ifade eden Tüzgen; elektrik, elektronik, bilgisayar ve mekanik bölümlerini içine alan endüstriyel otomasyon teknolojileri bölümünden mezun olanların büyük bölümünün üniversitede ilgili bölümü kazandığına dikkat çekiyor. Endüstriyel otomasyon teknolojileri bölümünün ilk mezunlarından Ege Üniversitesi Biyomedikal Yüksekokulu öğrencisi Fehmi Bors, “Bizim bölümümüzden mezun olanların Türkiye’de iş sıkıntı olmuyor. Üniversiteyi rahat kazanabiliyorlar. Üniversitede de İngilizce hazırlıkta zorlanmıyorlar. Yeni bir bölüm olmasına karşın tüm öğrencilere tavsiye ediyorum.” diyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2008 Pazartesi 14:22:21
Güncelleme :21 Nisan 2008 Pazartesi 14:33:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
garip panepan IP: 88.227.10.xxx Tarih : 21.04.2008 17:51:31

slm endüstriyel otomasyon teknolojileri bölümü diyarbakırda varmı acaba bilgilendirirseniz mutluluk duyarız.yoksa açmayı düşünmüyomu m.e.bakanımız şimdiden teşekürler ...