19
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Ney'i üniversite öğrencileri üflüyor

Klasik Türk müziğinin en temel sazıdır ney. Ney üflemenin ne kadar zor olduğu, o 'kuru kamış'tan ses çıkarmanın bile aylar aldığı anlatılır hep. Gerçekten bu kadar zor mudur, yoksa meraklısına kolay mıdır, denemeden bilinmez ama ney'e ilginin her geçen gün arttığına bakılırsa ney öğrenmek zevkli ve prestijli bir uğraş. Afyon'da bir grup üniversite öğrencisi de Türk müziğine ve ney'e merak salmış.

Şimdi Mehmet Ali Tortop isimli hocalarıyla neydeki ulvi sesi bulmaya çalışıyorlar. Mehmet Ali Tortop bir imam. Mehmet Ali Hoca, cemaatine namaz kıldırdıktan sonra üniversite öğrencilerine ney kursu veriyor. Ney dersleri Afyonkarahisar İl Özel İdare'ye bağlı Kültür ve Semt Evi'nde cumartesi ve pazar günleri devam ediyor. Kursa, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ)'nden 25 öğrenci katılıyor.

Halk Eğitim Merkezi, bu kursu Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde okuyan bir grup öğrencinin talebi üzerine açmış. Kurs eğitmeni olarak da Karahisar Türk Tasavvuf Musikisi'nin neyzeni imam Mehmet Ali Tortop'u görevlendirmiş. 28 yıldır ney üfleyen Mehmet Ali Hoca, kurs için bir ücret talep etmiyor ve "Bu iş, gönül işidir. Para da neymiş." diyor, 25 üniversitelinin neyzen olarak yetişmesinin kendisi için büyük bir mutluluk olduğunu söylüyor.

Ney üflemeyi makam, usul ve nota dersleri alarak öğrendiğini anlatan Tortop, kendisinin de aynı yolu izlediğini söylüyor. Yetiştirdiği onlarca neyzenden farklı olarak yeni kursiyerlerin tamamının üniversite öğrencisi olması Ali hocayı ayrıca heyecanlandırıyor: "Ney, Osmanlı dönemi müziğinin en önemli üflemeli çalgılarından, insanı etkileyen uhrevi ve doğal bir sese sahip. İnşallah 4 ayın sonunda öğrencilerim başarılı birer neyzen olarak sertifikalarını alırlar." diyor.

Kursiyerlerden Zehra Aslan, Merve Aloş ve Fulya Omak tıp, Zeliha Şimşekoğlu sosyoloji, Tuba İslamoğlu edebiyat ve Mehdi Alsaç da malzeme mühendisliği öğrencileri. Diğer kursiyerler de kamu yönetimi, Türkçe öğretmenliği, hemşirelik ve yerel yönetimler bölümlerinde okuyor. Kursa katılarak bir hayalini gerçekleştirdiğini dile getiren tıp öğrencisi Zehra Aslan, ney'in insana huzur verdiğini ifade ediyor. Aslan, "Bu mutluluğu yaşamak için kursa katıldım." diyor. Eskiden ney'in terapide kullanıldığını belirten tıp öğrencisi Fulya Omak da ney'le sabretmeyi öğrendiğini söylüyor.

Afyonkarahisar Halk Eğitim Merkezi Müdürü Semra Güzbey, son dönemde ney'e ilginin arttığını ve kursa katılmak isteyenlerin çoğaldığını belirtiyor. Üniversite öğrencilerinin kurs için kendilerine talepte bulunduklarında şaşırdıklarını anlatan Güzbey, "Daha önceleri ney için talep azdı, kursu açamıyorduk. AKÜ'de okuyan öğrenciler grup olarak talepte bulununca sayı arttı ve ilk kursu açtık." diyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2009 Pazar 18:43:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?