22
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

ODTÜ Çince derse hazırlanıyor

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, Çin dilini öğretmek ve kültürünü araştırmak amacıyla üniversite bünyesinde Konfüçyus Araştırma Merkezi kurulduğunu ve burada Şubat 2008'den itibaren Çince derslerinin başlayacağını söyledi.

Akbulut, son zamanlarda öğrencilerin Çinceye ilgi duymaya başladığını belirterek, "Öğrencilerimiz de biliyor ki Çin 1.2 milyar nüfusu olan ve ekonomik olarak hızlı büyüyen bir ülke. Bu açıdan Çince belki de dünyada en çok kişinin konuştuğu dil. O nedenle ilgi çekiyor" dedi.

Türkiye'nin Çin'i tanımadığını anlatan Akbulut, "Halbuki Çinliler'in arşivlerinde Türkler ile ilgili çok fazla bilgi ve belge var. Çince bilenimiz az olduğu için, Çin uzmanımız bulunmadığı için Türk tarihini bile eksik biliyoruz. Dolayısıyla onların arşivlerini inceleyecek bir uzman, Türk tarihine de büyük ışık tutacak" diye konuştu.

Çin Büyükelçilik yetkililerinin hem Çin dilini öğretecek hem de Çin kültürünü anlatabilecek ortak bir kurum oluşturma teklifini değerlendirdiklerini belirten Akbulut, bir Konfüçyüs Merkezi kurulması çalışmalarına başladıklarını kaydetti. Akbulut, Çin'in birçok ülkede bu amaçla çok sayıda Konfüçyus Enstitüsü kurduğunu, bu enstitüleri de öğretim elemanı ve finansal yönden desteklediklerini anlattı.

Akbulut, şunları kaydetti:

"Bu merkez, hem ODTÜ'dekilere hem de ODTÜ dışından isteyen herkese Çince dersi verecek. Dersi bitirenlere sertifika verilecek. Daha sonra bunu lisansta kredili ders haline getireceğiz. Bu merkez, hem ders verecek hem de Çin kültürünün öğrenilmesini sağlayacak."

AA
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2007 Pazar 09:57:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?