15
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

ODTÜ'den yeni YÖK'e tepki

ODTÜ Rektörü Prof. Ural Akbulut, YÖK Başkanı Prof. Özcan'ın Anayasa Mahkemesi kararları ve yasaklar konusundaki açıklamalarını eleştirerek, "Bunları görmezden gelmek çok ağır suçtur" dedi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörü Prof. Ural Akbulut, YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan'ın Anayasa Mahkemesi kararları ve üniversitelerdeki yasaklar konusundaki açıklamalarını eleştirerek, "Anayasa Mahkemesi kararlarını herhangi bir rektörün ya da YÖK Başkanı'nın görmezden gelmesi mümkün değildir ve bu çok ağır suçtur" dedi. 

Özcan'ın Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde türbanı yasaklayan kararıyla ilgili olarak yaptığı açıklamalara tepki gösteren Akbulut, şunları söyledi:

'Kuvvetler ayrılığı' vurgusu
"Anayasa Mahkemesi kararları parlamentoyu da bağlar. Çünkü Anayasa Mahkemesi parlamentonun çıkardığı yasaları iptal etme yetkisine sahiptir. Dolayısıyla parlamentoyu dahi bağlayan mahkeme kararını herhangi bir rektörün ya da YÖK Başkanı'nın görmezden gelmesi mümkün değildir ve bu çok ağır suçtur.
Yasama, yürütme, yargı olmak üzere kuvvetler ayrılığı demokrasinin olmazsa olmaz koşuludur. Kuvvetlerden birini yok ederseniz o ülkede demokrasi yok olur. Anayasa'nın laiklik ilkesine aykırılık gösterdiği için üniversitelerde türbanın serbest olmasıyla ilgili yasa çıkarmak kolay değildir. Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararında belirtildiği üzere ve Anayasa'nın değişmez ilkesi olan laikliğe göre; dinsel simgelerle üniversitelere girmek kabul edilemez. Çünkü dolaylı olarak siz dininizi empoze etmiş olursunuz. Türbanın da dinsel simge olduğu açık."
Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURT-KUR) yurtlarının yetersiz olduğu için Anadolu'daki bazı kentlerde üniversite rektörlüklerinin kontrolü dışında açılan tarikat yurtlarının öğrencileri paralı, çoğu zaman da parasız olarak kabul ettiklerini belirten Akbulut, "Öğrencilerimizin akıllarının çelinmesini engellemeye çalışıyoruz. Bu durumda YURT-KUR'un öğrencilere çok daha fazla yurt imkânı sağlaması gerekiyor" diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 9 ilde daha üniversite açma kararını eleştiren Akbulut, "Üniversitelere ayrılan kaynak komik durumda iken yeni üniversiteler açmanız son derece yanlış" dedi.

'Öğrenci sendikası iyi fırsat'
ODTÜ'de kurulan ve Türkiye'nin ilk öğrenci sendikası olma özelliği taşıyan, Öğrenci Gençlik Sendikası (Genç-Sen) hakkındaki görüşlerini açıklayan Akbulut, "Öğrencilerin bu şekilde sivil toplum örgütleri oluşturmaları ileride siyasette de yer almaları için bir fırsat oluyor, çünkü buralardaki deneyimlerini ileriye taşıyorlar" diye konuştu.

Milliyet
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2007 Çarşamba 14:21:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?