29
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

ODTÜ'nün ileri teknoloji üssü

ODTÜ Mikro Elektro Mekanik Sistemler (MEMS) Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tayfun Akın, çip teknolojisindeki gelişmeler gibi MEMS teknolojisinin de hayatı çok büyük ölçüde değiştirmesinin beklendiğini ifade ederek, ODTÜ MEMS'in alt yapısının dünyadaki en iyi araştırma laboratuvarlarıyla yarışabilecek düzeyde olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Akın, ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Haluk Külah ile düzenlediği basın toplantısında, MEMS Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin faaliyetlerini ve burada geliştirilen "Sarsıntıdan Enerji Üreten MEMS Çipi" projesini anlattı.

Bilgisayar ve çip teknolojisiyle birlikte MEMS teknolojisinin hayatı değiştirmeye başladığını belirten Akın, bu teknoloji ile yüksek kapasiteli hard diskler, renkli yazıcılar, damar içinden tansiyon ölçen sistemler, otomobillerdeki sarsıntı çipleri gibi teknolojilerin üretildiğini kaydetti.

Akın, "Nasıl çip teknolojisi hayatımızı değiştirdiyse, MEMS'in de hayatımızı değiştirmesi bekleniyor. MIT'de bulunmayan bir altyapımız var. Şu anda burada oluşturulmuş durumda. Dolayısıyla biz dünyadaki en iyi araştırma merkezleriyle yarışabilecek bir alt yapıya sahip olduk" diye konuştu.

Merkezde ASELSAN, TÜBİTAK, Arçelik, DPT gibi kuruluşlarla ortak yürüttükleri projeler bulunduğunu, şu anda ise TÜBİTAK'tan destekli 2 proje ile Savunma Sanayi Müsteşarlığından destekli bir proje yürüttüklerini dile getiren Akın, ancak bu projelerin adını bile açıklayamayacaklarını söyledi.

MEMS'le hafif ve küçük ölçekli ürünlerin geliştirildiğini ve bu tip küçük ürünler için de kendi kendine enerji üreten güç kaynaklarının bulunması gerektiğini anlatan Akın, Yrd. Doç. Dr. Külah ve bir grup akademisyenin ortak geliştirdiği "Sarsıntıdan Enerji Üreten MEMS Çipi" gibi teknolojilerin MEMS'de geliştirilen teknolojilerden biri olduğunu ifade etti.

...
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2008 Perşembe 15:31:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?