15
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

Öğrenci kredileri can yakıyor

Üniversitede okurken Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan (YURTKUR) öğrenim ve katkı kredisi alan öğrenciler, kredi borçlarını ödemekte zorluk çekiyor.

Birçok öğrenci, okul bittikten iki yıl sonra geri vermeye başlaması gereken borcunu askerlik, işsizlik gibi sebeplerden dolayı ödeyemiyor. Ödemelerini gecikmiş olarak yapmak isteyenler ise sürpriz faiz oranlarıyla karşılaşıyor. Aylık yüzde 2,5'lik faiz farkı mağdurlar tarafından eleştiriliyor.

İzmir'de yaşayan Ceyhan Boldurmaz, üniversite yıllarında aldığı kredileri ödemek isteyen; ancak faizlerin yüksek oluşu sebebiyle sıkıntı çekenlerden biri. Celal Bayar Üniversitesi İşletme Bölümü'nden 2003 yılında mezun olan Boldurmaz, kredi borcunu araya askerlik, sonrasında işsizliğin girmesi gibi sebepler yüzünden ödeyememiş. Boldurmaz'ın, ilk taksit ödemesini 2004 yılının son ayında yapması, üç ay aralıklarla ödemesi gereken taksitleri 2006 yılının dokuzuncu ayında sona erdirmesi gerekiyordu. Fakat bugüne kadar hiçbir ödeme yapmayan Boldurmaz, "Ödeme imkanım yoktu." diyor. Toplam 3 bin 531 YTL borcu çıkan Boldurmaz, "Bu paranın 2 bin 150 yeni lirası anapara, bin 380 yeni lirası da gecikme zammı." diyor.

Yurtkur yetkilileri ise, "Öğrenim kredisi taksitlerini zamanında ödemeyenlerin birinci kez borçlarının bir yıllığı, tekrarında ise tamamı ivedilik kazanır. Bu tarihten başlayarak 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun hükümlerine göre tahsil olunarak kuruma ödenir." açıklamasında bulundu

Zaman
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2007 Çarşamba 08:19:02
Güncelleme :28 Kasım 2007 Çarşamba 13:38:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?