22
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

Öğrenciler ödevi sınıfta yapacak!

İlköğretim öğrencilerinin ‘performans görevleri”, evde değil öğretmenlerin rehberliğinde sınıflarda yapılacak

İlköğretim öğrencilerinin “yaratıcılığını kullanma, araştırma yapma, problem çözme” gibi becerilerini geliştirmeyi amaçlayan ‘performans görevleri”, evde değil öğretmenlerin rehberliğinde sınıflarda yapılacak

Milli Eğitim Bakanlığı “Ölçme ve Değerlendirmede Tereddüt Edilen Hususlar” başlıklı bir genelge yayımlandı. İlköğretim Genel Müdürü İbrahim Er imzasıyla yayımlanan genelgede, bir süre önce yenilenen ilköğretim programlarında öğrencilere “performans ödevi” verilmesinin öngörüldüğü anlatıldı. Ancak daha sonra, “performans ödevi”ni öğrencilerin velilerinin yaptığının anlaşıldığı ve bunun yerine “performans görevi” uygulamasının getirildiği belirtildi. Öğrencilerin becerilerini kullanmalarına imkan veren “Performans görevi”nin sınıfta öğretmenlerin gözetiminde yürütülmesinin önem taşıdığı da vurgulanarak “Böylece öğrencilerin ödevi yaparken sergilediği performans öğretmen tarafından daha gerçekçi bir şekilde değerlendirilmiş olacaktır” denildi.

Röportaj, deney, öykü yazma...

Genelgeye göre, öğrenciler her dersten proje almak zorunda olmayacak. Ancak performansı belirlemeye yönelik çalışmaların her dersten yapılması zorunlu tutuluyor. Performans görevleri, “röportaj yapma, deney düzeneği hazırlama ve deneyi sonuçlandırma, anket yapma, hayatta karşılaşabileceği problemi çözme, maket hazırlama, araştırmalardan elde ettiği bilgilerden yararlanarak bir sonuca ulaşma, öykü yazma” gibi çalışmalardan oluşacak.

Performans görevlerinin sayısını öğretmenler belirleyecek. Ancak görsel sanatlar, müzik, beden eğitimi derslerde başarının belirlenmesi ise öğretim programlarındaki ölçme etkinliklerine göre yapılacak. Notla değerlendirilmeyen seçmeli derslerde ise performans görevini öğrenciler isterlerse yapacaklar.

Öğrencilerin her dönem ders ve etkinliklere katılımını gösteren çalışmalar, “Ders ve Etkinliklere Katılım Puanı” olarak not çizelgesinde yer alacak. Dönem

Vatan
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2007 Perşembe 15:07:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?