22
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

Öğrencilerin gözdesi

Yükseköğretim Kurulu'nca (YÖK) hazırlanan bir rapora göre Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) başarılı olan adayların çoğunluğu Sabancı, Bilkent, Koç, İstanbul Bilgi üniversitelerini tercih etti. Bu üniversitelere ilk üç tercihinde yer veren adaylar, buralara yerleşti. 

YÖK'ün 2005-2006 öğretim yılında incelediği 25 vakıf üniversitesiyle ilgili olarak hazırladığı raporda, öğrencilerin üniversite tercihlerine yer verildi. Raporda, "Öğrencilerin vakıf üniversitelerini tercih sırası ile ilgili dikkate değer veriler bulunmaktadır. 

Vakıf üniversitelerine ilk 3 tercihte yerleşenlerin oranının en yüksek değeri yüzde 60, en düşük değeri yüzde 20 civarındadır. Devlet üniversitelerinde bu oran yüzde 79 ile yüzde 5 arasında değişmektedir. Vakıf üniversitelerinde tercih oranının yüksek oluşu, bu üniversitelerde verilen eğitimin niteliği için iyi bir göstergedir" denildi.
Öğrencilerin büyük kentlerde ve ailelerinin yanında okumak istemeleri, istedikleri programlara yerleşme şansı bulabilmeleri nedeniyle vakıf üniversitelerini tercih ettikleri kaydedildi.

Düşük puana eleştiri
Devlet üniversitelerinde de bulunan benzer öğretim programlarına vakıf üniversitelerinde daha düşük puanlı öğrenci alınmasının eleştirildiği raporda, "Bu eleştirinin haklılığı, her iki üniversite türü mezunlarının istihdamlarındaki verilerle doğrulanabilir" denildi.
2006 verilerinde, tüm üniversiteler arasında vakıf üniversitelerinin öğretim elemanı başına düşen bilimsel yayın sayısı sıralamasında ilk 4 sırayı aldığı belirtildi.
Kişi başına yayın sıralamasında ilk 10 üniversite arasında 6 vakıf üniversitesinin bulunduğu kaydedildi. Buna göre, Başkent, Bilkent, Koç ve Yeditepe üniversiteleri yayın sayısı TOBB, Işık, Başkent ve Koç üniversiteleri ise öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı sıralamasında ilk 4 sırada yer aldı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2007 Cuma 17:03:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?