27
Mayıs
2024
Pazertesi
EĞİTİM

Öğrencinin beden ölçüsü alınacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilköğretim 4. ve 5. sınıfta öğrenim gören öğrencilerin spora yatkınlıklarını belirlemek amacıyla boyunu, kilosunu ve kas kuvvetini ölçecek, ayrıca vücut tipini belirleyecek.

MEB, öğrencilerin spor faaliyetlerinden hangisine ehil olduklarını belirlemek, uluslararası geçerliliği olan testler aracılığıyla kas ve fiziksel yapılarını saptamak için, “Sağlıklı Bir Toplum ve Şampiyonlar İçin Yetenek Testi” projesi hazırladı.
Proje, Türkiye genelinde 10-11 yaş grubu, ilköğretim 4. ve 5. sınıflarda öğrenim gören kız ve erkek öğrencilere, MEB Okuliçi Beden Eğitimi Spor ve İzcilik Dairesi Başkanlığı’nca uygulanacak.

Projeye göre, beden eğitimi öğretmenleri okullarında, yaş grubundaki öğrencilerin test ölçümlerini tamamlayacak. Çalışma sonucunda, ülke genelinde öğrencilerin spora fiziksel uygunluk normları ve vücut tiplerinin özellikleri tespit edilmiş olacak.

İzin alınacak
Testler, her yıl tekrarlanacak. Projenin ikinci adımı olarak da öğrencilere yetenek testi uygulanacak ve buna göre çocuğun spora ve spor okullarına yönlendirilmesi sağlanacak. Öğrencilerin ölçümlerinde, elektronik tartı, çelik mezura, kronometre, şerit mezura, çap ölçer kullanılacak. Her öğrenci için kişisel bilgilerin ve test sonuçlarının kayıt altına alınacağı form düzenlenecek.

Araştırmada, vücut kitle endeksi, esnekliği, kas kuvveti ve dayanıklılığı, hızı, kardiovasküler dayanıklılığı, kilosu, boyu, deri kıvrımı, oksijensiz ortamdaki başarısı ölçülecek. Ölçümler için velilerden izin alınacak. Sonuçlar, okullarda saklanacak. Her yıl belli zamanlarda yapılan ölçümler buradan takip edilecek.

AA
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2009 Perşembe 18:31:41