24
Mayıs
2024
Cuma
EĞİTİM

Öğretmenlik kariyer sınavı yapıldı

Meslekte kariyer yapmak isteyen yaklaşık 127 bin öğretmenin katıldığı ''Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınavı'' yapıldı.

ÖSYM tarafından 81 il merkezinde gerçekleştirilen ve saat 09.30'da başlayan sınav, 3 saat sürdü. Sınavda adaylara Türkçe, Pedagojik Formasyon, Genel Kültür, Milli Eğitim Mevzuatı, Eğitim Yönetimi ve Eğitim Sistemi İle İlgili Temel Bilgiler olmak üzere dört alanda çoktan seçmeli test uygulandı. 180 soru yöneltilen adayların, sınavı kazanmak için 100 üzerinden en az 60 puan almaları gerekiyor.

DEĞERLENDİRME
''Uzman'' olmak için sadece sınav yeterli olmayacak. Uzmanlık için yapılacak değerlendirmede, değerlendirme puanının yüzde 50'sini sınav puanı, yüzde 10'unu kıdem, yüzde 20'sini eğitim (hizmet içi, lisansüstü), yüzde 10'unu etkinlikler (bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif çalışmalar), yüzde 10'unu da sicil durumu oluşturacak.
Sınav sonucunda, Türkiye Geneli Başarı Sıralaması Çizelgesi oluşturulacak ve bu sıralamaya girenlere sertifika verilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) eğitim-öğretim hizmetleri sınıfındaki toplam serbest öğretmen kadro sayısının yüzde 20'si uzman öğretmenlik, yüzde 10'u da başöğretmenlik unvanı için ayrılacak.

AA
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2005 Pazar 17:09:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Türker TÜRK IP: 81.215.110.xxx Tarih : 27.11.2005 17:34:41
Benim zaten uzmanlık alanım var:Tarih Öğretmenliği.Ben şimdi bu sınavı kazanırsam "Uzman uzman öğretmen"mi olacağım? Bunlar komik şeyler.Ömrünün en az 17 yılı tahsil hayatı ile geçen saygıdeğer öğretmenlerimizi hayatının sonuna kadar sınav sınav koşturup cebinden parasını alanlara yazıklar olsun.Bu MEB'in öğretmen yetiştiren üniversitelerine,profesörlerine bütün sınavları başarıyla geçerek kapı gibi diplomasını alan öğretmenine güvenmediğinin çok acı bir göstergesidir. Meslekte "uzman" ve "başöğretmen"uygulaması için illaki sınav yapıması şartmıydı?Meslekteki kıdemi,katıldığı hizmetiçi eğitim kurslarındaki başarısı,aldığı sicil notları,ve okullardaki aktivitelerine bakılarakta pek ala bu belirlemeler yapılabilirdi. Bu uygulama öğretmenler arasında alay konusu olmuştur."Pırpır da takacakmıyız?(uzman çavuşlar gibi)"Bundan sonra beni görünce esas duruşa geçersin","üniforma da vereceklermiş"gibi sözler ayyuka çıkmıştır. Hadi bakalım ayıklayın pirincin taşını....