16
Mayıs
2024
Perşembe
EĞİTİM

OKS kalktı, masraf arttı

Veliler dertli, dershaneciler memnun. 4 milyon öğrenci dershane yolcusu.

Yeni sisteme göre dershanelere gidecek 4 milyon öğrenci var. Her çocuk 10 YTL sınav harcı ödeyecek.

OKS’nin yerine getirilen Seviye Belirleme Sınavı eğitim sisteminde yeni bir tartışma başlattı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, “Amacımız öğrencinin dershaneye gitmesi değil, okula bağlanmasıdır. Sistemde yüzde 25 oranında ilköğretim başarı notu, yüzde 5 oranında ise davranış notu etkili olacak” dedi ama pratikte yaşananlar tam aksini işaret ediyor. Eğitimciler yeni sistemin dersanelerin işine yaradığını söylüyor.

Okullardan açılmadan önce öğrencileri tek tek telefonla arayarak dershanelerine kayıt yaptırmaları için ikna etmeye çalışan dershaneler sonuçtan memnun. Çünkü önceki yıllarda OKS’yi kazanabilmek için sadece 8’inci sınıflar dershaneye giderken bu yıl 6’ncı ve 7’nci sınıflar da dershanenin yolunu tuttu.

Dershaneler memnun

Derhanelerin ücreti de el yakıyor. Çocuğunu bir eğitim yılı dershaneye gönderen bir velinin en az 1500 YTL’yi gözden çıkarması gerekiyor. Fiyatlar 1500-3000 YTL arasında değişirken, dershaneler kredi kartıyla taksit imkanı sunuyor. Anafen Mecidiyeköy Şube Müdürü Murat Dinç, OKS yerine SBS’ye geçilmesi ile özellikle 6’ncı sınıf öğrencilerinin sayısında ciddi oranda artış olduğunu söyledi. Dinç “Önceden 8’inci sınıflarda bir yığılma olurdu. Bu yıl 6’ncı ya da 7’nci sınıf öğrencilerinden dershaneye devam eden sayısı daha azdı. Şimdi özellikle 6’ncı sınıf öğrencileri de 8’inci sınıf öğrencileri gibi yoğun ilgi gösteriyor ve kurslara katılıyor” diyor.

Yeni pazar

İlköğretimin son üç yılında 4 milyon aşkın öğrenci var. Öğrencilerin eğitim seviyelerini belirlemek için yapılacak sınavlara giriş de paralı. Her çocuk 10 YTL sınav üreti ödeyecek. Bakanlığın kayıtlarına göre 1 milyon 448 bin 8’inci sınıf öğrencisi var. 7’nci sınıf öğrencilerinin sayısı ise 1 milyon 300 bin düzeyinde. Bir o kadar da 6’ncı sınıf öğrencisi bulunuyor. Dersane sahiplerinin tahminine göre, 4 milyonun üzerinde öğrenci SBS nedeniyle dersanelerin yolunu tutmuş.

ajanslar
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2007 Pazartesi 15:40:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?