22
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

Okul önünde uyuşturucuya 30 yıl

Yeşilay'ın TBMM'ye sunduğu uyuşturucu raporunun ardından, bu suçun cezasında önemli artırımlar içeren yeni bir yasal düzenleme geliyor. AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir'in hazırladığı kanun teklifi, uyuşturucu ticareti yapanlara hapis cezasının yanı sıra, bazı haklardan mahrumiyeti de öngörüyor.

Emniyet birimleri, okul çevrelerinde uyuşturucu madde tacirlerine karşı tedbirlerini son dönemlerde artırdı.
Teklife göre, iki kez uyuşturucu satarken yakalanan ömür boyu seçme ve seçilme hakkından mahrum kalacak. Okul yanlarında ve güzergahlarında uyuşturucu satanlar ile uyuşturucu kullanımını kolaylaştıranlar 10-30 yıl arasında hapis talebiyle yargılanacak.

TBMM'de kurulan Okullarda Şiddet Komisyonu'nun açıkladığı Yeşilay Raporu, uyuşturucunun ilkokullara kadar girdiğini gösteriyor. Sorunun sebeplerini araştırıp, çözümüne yönelik çalışma yapacak olan Meclis, diğer yandan da bu alanda hazırlanan önemli bir yasal düzenleme teklifini önümüzdeki günlerde tartışacak. AK Partili Demir'in hazırladığı yasa teklifi, Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) bazı değişiklikler yapılarak uyuşturucu suçuna ilişkin cezaların artırılmasını öngörüyor. Buna göre, TCK'nın 53. maddesinin ikinci fıkrasına 'Uyuşturucu ve uyarıcı madde imali, ihracı, ticareti, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma suçlarından dolayı verilecek hapis cezası ile birlikte, hapis cezasının infazından sonra işlemek üzere üç yıldan beş yıla kadar yukarıda belirtilen hakları kullanmaktan yasaklanmasına karar verilir' hükmü eklenecek. Cezanın tekrarlanması halinde mahrumiyet süresi 'ömür boyu' uygulanacak. Mahrum kalınacak haklar arasında, memurluk, seçme-seçilme hakkı, velayet, sivil toplum yöneticiliği ve esnaflık da bulunuyor.

188. maddeye eklenecek yeni bir fıkra ile uyuşturucu ve uyarıcı maddeleri her türlü öğrenim kurumlarının içinde, geliş veya gidiş güzergahları üzerinde veya yakınlarında satan kimselere verilecek ceza, 10 yıldan 30 yıla kadar çıkabilecek. Aynı maddedeki başka bir değişiklikle, bu suçu işleyenin öğretmen, güvenlik görevlisi, doktor, sağlık görevlisi ve kimyacı olması durumunda ceza yarı oranında (22,5-45 yıl) artırılacak. Yürürlükteki kanunda uyuşturucu ticareti suçu için 5 yıldan 15 yıla kadar hapis öngörülüyor. TCK'nın 190. maddesine eklenecek bir fıkrayla, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanılmasını özendiren veya yayın yapan öğretmen, güvenlik görevlisi, doktor, sağlık görevlisi ve kimyacılara 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Suç öğrencilere yönelik olarak işlenirse cezalar bir kart artırılacak.

Öğretmen ve güvenlikçilere ek ceza

Teklifin gerekçesinde uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti yapanların, diğer kasten işlenen suçlara göre toplum düzenini daha ağır bir şekilde sarstığına dikkat çekilerek, "Bu nedenle söz konusu suçları işleyen kimselere, bazı ek hak yoksunlukları öngörülmesi, eylemin tekerrüründe hak ve yoksunlukların da ağırlaştırılması, bu suçlarla mücadelede caydırıcı bir etki yapacak ve yararlı olacaktır." denildi. Uyuşturucu suçlarıyla ilgili öğretmen ve güvenlik güçlerine yönelik ek cezalara ilişkin de, "Çocuklarımızı emanet ettiğimiz öğretmenlerin ve güvenliğimizi sağlayacak görevlilerin bu fiilleri işlemesi halinde de fiilin nitelikli halinin işlenmiş kabul edilerek cezada artırım yoluna gidilmesi ceza adaletine uygun olacaktır." ifadeleri kullanıldı. Uyuşturucunun toplumda oluşturduğu hasarlara dikkat çekilen gerekçede, uyuşturucu yaşının giderek düştüğü ifade edilerek şu görüşlere yer verildi: "Toplum sağlığı açısından yaş ve sınıf farkı gözetilmeden, uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin kullanılmasının engellenmesine dönük düzenlemeler yapılmalıdır. Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın kişilik yapıları tam oturmadan zararlı alışkanlıklar kazanmasına neden olacak davranışların daha ağır bir şekilde cezalandırılmasında yarar bulunmaktadır."


Habib Güler -zaman
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2007 Çarşamba 10:02:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?