18
Mayıs
2024
Cumartesi
EĞİTİM

Okul servislerine sıkı denetim

Taşımalı Eğitim Sisteminde servis araçları şoförlerine sıkı denetim geliyor. Artık servis şoförleri istedikleri şarkıyı ve müziği araçlarında dinleyemeyecek, Milli Eğitim'in amacına uygun müzik ve öykü kasetlerini bulundurup öğrencilere dinletecek. Buna uymayan servis şoförlerine ise cezai müeyyide uygulanacak.

Milli Eğitim Bakanlığı1989 yılında başlatılan taşımalı eğitim sisteminde kullanılan servis aracı şoförlerine sıkı denetim kararı aldı. 2005 yılı itibariyle 80 ilde 5 bin 588 merkez okula 30 bin 368 köy ve köyaltı yerleşim biriminden 673 bin 432 öğrenci ihale sonucu 35 bin 149 servis aracı ile taşınıyor. Bakanlık, yayınladığı bir genelge ile servis araçlarında bulunması gereken araç, gereç ve donanımın yanı sıra şoförlerin uyması gereken davranışlarla ilgili düzenlemeye gitti. Servis ve şoförlerle ilgili yaşanan sorunlar konusunda Bakanlığa şikayetler geldiği belirtilen genelgede, taşımanın kesinlikle taşıma ihalesinde belirtilen araçlarla yapılmasının gerektiği ifade edildi.

Genelgede şoförlerin uyması gereken kıstaslar ise şöyle sıralandı:
- Araç lastikleri iklim şartlarına uygun olacak
- Araç kaloriferleri çalışır durumda olacak
- Araçta ilkyardım çantası bulunacak
- Araç sürücüleri, 6-14 yaş grubu öğrencilerine hitap etme ve konuşma usul ve esasları ile ilgili hizmet içi eğitimden geçirilecek
- Şoförler, servis araçlarında Milli Eğitim'in amacına uygun müzik ve öykü kasetleri bulunduracak ve dinletecekler
- Sürücüler hız limitlerini aşmayacak
- Taşıma güzargahlarında belirtilen duraklar dışında öğrenci indirme ve bindirmesi yapılmayacak
- Servis araçlarına öğrenci dışında yolcu alınmayacak

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Necat Birinci, genelgede belirtilen kurallara uymayan servis şoförleri hakkında cezai müeyyide uygulanacağını ve denetimlerde Emniyet ve Jandarma ile işbirliği yapılacağını bildirdi.

.
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2005 Çarşamba 14:16:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?