22
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

Okulda parmak izi skandalı

İzmir’de bir ilköğretim okulunda, bir öğrencinin parasının çalınmasının ardından, 60 öğrencinin parmak izlerinin alındığı iddiasıyla Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğu bildirildi.


Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Mahir Ulus, kentteki bir ilköğretim okulunda7. sınıf öğrencilerinden birinin 170 YTL’sinin kaybolması üzerine, 2 sınıfta eğitim gören 60 öğrencinin parmak izlerinin alındığını ileri sürdü. Ulus, “Öğrenciler suçlu gibi sıraya dizilerek parmakları mürekkebe batırılıp kağıda bastırılmış. Ardından öğrencilere okulda bir hırsızlık olayı daha olması halinde bu parmak izlerinin polise verileceği söylenmiş” dedi.
Haberin devamı

Çocukların psikolojilerinin bundan olumsuz etkilendiğini savunan Ulus, “Bu olay eğitim açısından kabullenilemez bir olaydır. Eğitim psikolojisi almış öğretmenlerin böyle bir şey yapmasına inanamıyorum. Üstelik parasını çaldıran çocuk 7-B sınıfında eğitim görürken, başka sınıftaki öğrencilerinin parmak izleri alınıyor” diye konuştu.

Çocukların parmak izlerinin matematik ve resim öğretmeleri tarafından alındığını öne süren Ulus, bir çok velinin olayın ardından çocuğunun psikolojisinin bozulduğunu söyleyerek, okula geldiğini kaydetti.

Öğrencilerden 12 yaşındaki A.Ş. de olayı; “Öğretmenlerimiz bizi sınıfta sıraya dizdiler. Mürekkepli bir yere parmağımızı bastıktan sonra bir listede isimlerimizin bulunduğu kağıda parmak izimizi bastırdı. Sonra bize bir daha hırsızlık olursa, bunları polise vereceklerini söylediler. Hepimize hırsız muamelesi yapıldı, çok üzüldüm” sözleriyle anlattı.

Türk Eğitim-Sen İzmir Şube Başkanı Adnan Sarısayın ise olayı kendilerinin de duyduğunu, okulda öğretmenler arası çekişmeye bağlı huzursuzluklar yaşandığını belirterek, “Bu konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığından müfettişler geldiğini ve olayın incelendiğini biliyorum. Orada öğretmenler arası çekişmeden kaynaklanan bazı tahrik edici olaylar yaşanıyor” dedi.

MİLLİ EĞİTİM İNCELEME BAŞLATTI


İzmir Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, olayla ilgili inceleme başlattıklarını ifade ederek, “Olay bugün bana intikal etti. Sendika böyle bir olay yaşandığını, okul yönetimiyse yaşanmadığını söylüyor. İnceletme başlattım, inceleme sonucuna göre gereğini yapacağız” dedi.

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli psikolog Hülya Altınkaya, ergenlik dönemine yeni girmiş çocukların kafasında suç ve cezanın yeni yeni konumlandırıldığını belirtti.

Altınkaya, “Öğrencilerin gözünde öğretmen ceza uygulayıcı değil, eğitici olmalıdır. Öğretmen sevgiyle kuralları koyar. Ergenlik çağında kimlik arayışındaki çocuk kafasında suç ve cezayı konumlandırmaya çalışır. Parmak izi alan öğretmen, çocukların kafasında yanlış şekillenir. Çocukların bireysel haklarına saygı duyulmalıydı” diye konuştu.

aa
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2007 Cumartesi 12:53:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?