28
Mayıs
2024
Salı
EĞİTİM

Okulda VIP tartışması

İstanbul'un en kalabalık ve en hızlı göç alan ilçesi Gaziosmanpaşa'daki Esentepe İlköğretim Okulu'nda yaşayan çocuklar, zengin ve yoksul ayrımını en acımasız şekilde ilkokul sıralarında öğreniyor.

4 bin 300 öğrencisi bulunan Esentepe İlköğretim Okulu'nda yüksek miktarda bağışta bulunanlarla bulunmayan ailelerin çocukları arasında ayrım yapıldı. Hayırseverlerin yardımıyla okulun giriş katındaki dersliklerin 5'ini perdeli ve tek kişilik sıraların bulunduğu sınıf haline getiren okul yönetimi, 150 YTL ve üzerinde bağış yapan ailelerin çocuklarını bu sınıflara yerleştirdi.

Özel sınıflar 35 - 40 kişilik
Bu özel sınıfın mevcudu 35 - 40 olurken, diğer öğrenciler 55 - 60 kişilik dersliklerde bir sırada üçer kişi oturarak eğitim almak zorunda durumunda kaldı. Üstelik, bu sınıfların bazılarının kapısı ya hiç yok ya da menteşesi kopuk olduğu için duvara dayanmış.
Giriş katındaki imtiyazlı sınıfları diğerlerinden ayıran bir diğer özellik tuvaletler. Tuvaletler öğrencilerin boylarına göre düzenlenmiş, temiz ve modern. Üst katlardaki tuvaletler ise bakımsız ve çocuklara uygun değil.
Veliler, okul yönetiminin, hayırsever vatandaşların parasıyla yapılan sınıfları kullanarak, öğrenciler arasında sınıf farkı yaratacak uygulamaya gittiğini, rant kapısı oluşturarak bağış adı altında para topladığını, çoğunluğu 4 - 6 çocuklu ailelerden çocuk başına asgari 30 YTL olmak üzere zorla bağış alındığını öne sürdü.
Okul Müdürü Alim Yavuz imzasıyla hazırlanan veli toplantısı gündeminin 9. maddesinde, "Okulumuza yapılacak aidat (bağış) miktarı öğrenci başına 30 YTL'dir (Kardeş olmasına bakılmaksızın)" deniyor ve paranın yatırılacağı hesap numarası veriliyor.

AB projemizi kabul etti
Yavuz, imtiyazlı sınıfların fotoğraflarını çekmemizden önce yaptığı açıklamada, "Okulun ihtiyaçları çok. Aileler bağış yapmıyor. Bu nedenle belediyelerden, hayırsever vatandaşlardan yardım talep ettik. AB fonlarından yararlanmak için sunduğumuz proje kabul edildi. Çocukların kıyafetleri de yardımlarla alındı. İhtiyacı olan başka okula bile yardım edebiliriz" dedi.
Ancak birkaç gün sonra, izinli olarak gittiğimiz okulda imtiyazlı sınıfları görüntüleyip, "Veliler bu sınıflar sadece 150 YTL üzerinde bağış yapan ailelerin çocuklarının alındığını söylüyor" dememiz üzerine Yavuz, sorularımıza yanıt vermeyeceğini söyledi.

Veliler düzenledi iddiası
Müdür yardımcıları ise uygulamayı şöyle savundu:
"Aileler okula yardım etmiyor. Çocuklarına karşı da ilgisiz. Okulun onarıma ihtiyacı var. Kapılar kırıktı. Alınan bağışlarla yeni kapılar yaptırıyoruz.
Hayırseverlere tek tek ulaşarak giriş katındaki derslikleri yaptırdık. Burada yaptığımız zengin yoksul uygulaması değil. Bağış yapan veliler, çocuklarının okuyacağı sınıfları düzenledi."
Oysa veliler tarafından giriş katında düzenlenmiş tek bir sınıf bulunuyor. Bu dersliğin tek kişilik sıraları örtülerle kaplı. Kapısında da "Bu sınıf veliler tarafından düzenlenmiştir" yazıyor. Diğer imtiyazlı sınıfların girişinde ise bağış yapan kişilerin isimleri yer alıyor.

'Veliler sıkıştırdı'

Okul Müdürü Alim Yavuz, uygulamayla ilgili olarak şunları söyledi: "Birkaç veli beni sıkıştırınca, 'Okula sıra alın da sizi o sınıflara yazalım' dedik. Veliler sonra 'Zengin ve yoksul sınıfı yaptın' diyerek beni suçladı. O sıraları MEB'e vereceğim. Komşu mahallenin okuluna kayıt yaptıranlar 1000 YTL bağış yapıyor. Ben de 'Buraya yatırım yapın da çocuklar uzağa gitmesin' diyorum. Her yıl 4 sınıfı düzenliyorum. Bağış yapılmasa neyle yapacağız? Bu yıl sınıflar bilgisayar sistemiyle belirlendi."

'Soruşturma başlatacağım'

Gaziosmanpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hacıoğlu, e-kayıt sisteminin sınıf belirlemede etkin olmadığını ifade etti. Hacıoğlu, "Esentepe İlköğretim okulundaki durumu, geçen yılki ziyaretimde fark ettim. Bana 'Sıra, perde, masa velilerin ortaklaşa aldığı bir şeydir' dediler. Ama, bu seneki gibi bir uygulama varsa soruşturma başlatacağım" dedi.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer de göreve başladıktan sonra yaptığı açıklamada şunları söylemişti: 'Vatandaşımı zorlayarak, boğazını sıkarak kim zorla kayıt parası alıyorsa bunu belgelendirsin. Yönetmelik ne diyorsa o uygulanacak."
MİLLİYET
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2006 Cumartesi 04:00:30
Güncelleme :7 Ekim 2006 Cumartesi 07:23:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?