22
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

Okullarda bilinmeyen gerçekler!

Türkiye Kamu-Sen'in araştırması, okullarla ilgili bilinmeyen birçok gerçeği ortaya çıkardı.

Türkiye Kamu-Sen Genel Basın Sekreteri Ahmet Azizoğlu, devlet okullarının aylık ortalama 5 bin YTL zorunlu giderinin bulunduğunu belirterek, ''Bu giderleri karşılayabilmek için okullar kendi kaynaklarını yaratmak zorunda kalıyorlar. Çoğunlukla da velilerden 'bağış' adı altında para toplanıyor'' dedi.

Azizoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulların giderleri ile ilgili bir araştırma yaptığını anlattı.

Ahmet Azizoğlu, eğitim sisteminde her ne kadar reformlar yapıldığı, öğrencilere yardımda bulunulduğu, kitapların ücretsiz dağıtıldığı söylense de okulların durumunda bir iyileşme sağlanamadığını savundu.

Eğitim-öğretimin yapıldığı okulların fiziki durumlarının düzeltilememesinin yanı sıra okulların zorunlu giderlerinin merkezi bütçeden karşılanmamasının, okul yöneticileri ve öğretmenleri çok zor durumda bıraktığını belirten Azizoğlu, ''Dağ başında bile bir PTT var ve bu PTT'nin de bir bütçesi var ama koskoca okulun bütçesi yok. Bu kabul edilebilecek bir durum değil'' dedi.

Devlet okullarının her birinin ortalama 5 bin YTL aylık zorunlu giderinin bulunduğunu belirten Azizoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden okulların zorunlu giderleri için ödenek ayrılmadığını kaydetti.

Azizoğlu, hizmetli, kalorifer, temizlik, memur, telefon gibi zorunlu giderleri karşılamak için okulların kendi kaynağını yaratmak zorunda kaldığını ifade etti.

Şanslı olan okulların, bahçelerini otopark olarak kiralayarak bu giderleri karşılamaya çalıştığını, diğerlerinin ise velilerden ''bağış'' adı altında para toplayarak ihtiyaçlarını giderdiğini anlatan Azizoğlu, şunları kaydetti:

''Okulların bu parayı toplayabilmesi için demek ki ücretsiz kitap alan öğrencilerden, okulun bütçesine zorunlu, zorunsuz aylık 5 YTL bağışta bulunması isteniyor. Okul idarecisi, öğretmen para topluyor. Toplamasa tuvaletler kokuyor.Devlet öğrenci başı Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan yardım yapıyor. Yardım alan öğrenci okula aylık 5 YTL bağışta bulunuyor. Bir yandan Milli Eğitim Bakanı okullarda para toplanmasını istemiyor, diğer taraftan okulların zorunlu giderleri için kaynak ayrılmıyor. Milli Eğitim Bakanı artık köylerde koltuğunun altında tezekle okula gelinmediğini söylüyor ama şehirlerde öğrenciler koltuğunun altına fotokopi
kağıdı alıp geliyorlar. Okullara bakan baskısı, vali baskısı, müdür baskısı var ama ortada bütçe yok. Aylık 5 bin YTL zorunlu giderleri var, bu para nasıl sağlanacak?''

Okul idarecisinin, öğretmenin, öğrencinin ve velinin bu durumdan şikayetçi olduğunu ifade eden Azizoğlu, ''Bize gelerek bu sorunlarını dile getirmemizi, çözüm yolu bulmamızı istiyorlar. Okul idarecileri para olmadığı için hizmetlinin sigortasını yatıramıyor. Hizmetlinin şikayeti üzerine 32 bin YTL ceza kesilen okul müdürü arkadaşımız var. Bu arkadaşımız bu parayı cebinden ödemek zorunda. Milli Eğitim Bakanlığının, okulların zorunlu giderleri için bir an önce kaynak oluşturması gerekiyor'' diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2007 Perşembe 11:23:59
Güncelleme :4 Ekim 2007 Perşembe 12:32:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hakan IP: 78.183.40.xxx Tarih : 8.01.2009 18:36:35

İstanbul Gaziosmanpaşa Gazi mahallesi İSTİKLAL İLK ÖĞRETİM OKULUNUN NALBURA,NAKLİYECİYE DOĞALGAZCIYA,İNTERNET FATURALARINA,PERDECİYE,MOBİLYACIYA,HİZMETLİLERE,BASKI MAK. TAMİRCİSİNE TEMİZLİK MAL.CİSİNE,ELEKTRİK BAKIMCISINA,MUHASEBECİYE,SIVI SABUN TESİSATINA VE DAHA BİR ÇOK TAŞERON VE FİRMALARA 42,356 TL borcu bulunmaktaymış bu borçlar ayrıntılı olarak bir çizelge halinde bütün öğrenci velilerine verilmiş. müdürde bu borçları vermek için neredeyse dilencilik yapacak nerde bu devlet!!!!!!!