27
Mayıs
2024
Pazertesi
EĞİTİM

Okullarda dehşet tablosu

Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği'nin yaptığı araştırma, okullarda kesici alet taşıyan öğrencilerin oranının yüzde 22, ateşli silah taşıyanların oranının ise yüzde 10 olduğunu ortaya koydu.

İstanbul'da 3 bin 483 lise ikinci sınıf öğrencisi ile yapılan araştırmaya göre, öğrencilerin yüzde 22'si bıçak, çakı benzeri kesici alet taşıyor. Ateşli silah taşıyanların oranı ise yaklaşık yüzde 10.

Araştırmaya göre, hayatı boyunca en az bir kez birini yaralayanların oranı yüzde 26.

Bu verilerden yola çıkan Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği, 'Okullarda Suç ve Şiddeti Önleme Kılavuzu' hazırladı. Doç. Dr. Kültekin Ögel ile uzman psikologlar Itır Tarı ve Ceyda Yılmazçetin'in hazırladığı kılavuzda öğretmenlere, okul idarecilerine ve ailelere yönelik öneriler var.

Uzman psikolog Itır Tarı'ya göre öğretmenlerin öğrencileri takip edip, şiddetin önüne geçmesi gerekiyor.

Tarı, ailelerin de çocuklarını gözlemlemesinin önemine dikkat çekiyor ve ayrıca evde çocuğa örnek olacak şekilde davranılması gerektiğine işaret ediyor.

Derneğin hazırladığı kılavuzda, güvenli okul sistemi de bir çözüm olarak öneriliyor. Güvenli okul kriterlerinden en önemlisi okul içinde uyumlu bir iletişim. Güvenli okul için sosyal kol faaliyetlerinin artırılması ve önemsenmesi gerekiyor.

Ayrıca üst sınıflar ile alt sınıflar arasında abla-ağabey sisteminin kurulması önem taşıyor. Öğrencilerin bazı endişelerini dile getirmekten çekinebilecekleri düşünülerek e-posta sisteminin geliştirilmesi öneriliyor.

Yeniden Eğitim ve Sağlık Derneği bu kılavuzla 300 rehber öğretmenini eğitti. Bu öğretmenler şimdi diğer öğretmen ve idarecileri bilgilendiriyor.

Derneğin internet sitesinde de yayınlanan kılavuz, 29-30 martta düzenlenecek 'okullarda şiddet' sempozyumunda sunulacak başlıklardan biri.

Okullardaki şiddet olayları:

Eskişehir- 27 Mart 2006:
Eskişehir'deki bir ilköğretim okulunda sınıf öğretmenini bahçeye çağırıp başına tuğlayla vurarak yaraladıkları iddia edilen iki çocuk yakalandı. Yunus Emre Devlet Hastanesi'ne kaldırılan öğretmen Ümit Güngör'ün başına dört dikiş atıldı ve rapor verildi.

Zonguldak - 27 Mart 2006:
Zonguldak'ta, ilköğretim okulu öğrencileri arasındaki kavgada bir kişi yaralandı. İlköğretim okulu sekizinci sınıf öğrencisi S.Y. ile şakalaştığı arkadaşı arasında okul çıkışında tartışma başladı.Tartışma sonucu S.Y., Z. adındaki öğrenciyle kavga etti. Kavgadan bir süre sonra Z., bir grup arkadaşıyla birlikte S.Y.'yi, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi lojmanlarındaki spor sahasında darp eti.

Gözüne tekme atılan öğrenci, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

İstanbul - 24 Mart 2006:
İstanbul Beşiktaş'taki bir ilköğretim okulunda sınıf arkadaşını bıçakla yaraladığı gerekçesiyle gözaltına alınan 14 yaşındaki ilköğretim öğrencisi tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Kelebekle kalbinden bıçaklanan 14 yaşındaki F.C. hayatını kaybetti.

Kocaeli - 24 Mart 2006:
Kocaeli'nin Gebze ilçesinde, bir ilköğretim okulu öğrencisi sınıf arkadaşını, kendisine tokat attığı gerekçesiyle ders sırasında bıçakladı. Dört yerinden bıçaklanan öğrenci, ameliyat edildikten sonra yoğun bakıma alındı.

Yozgat - 23 Mart 2006:
Yozgat'ta bir ilköğretim okulu öğrencisi arkadaşı tarafından bıçaklandı. İlköğretim beşinci sınıf öğrencisi kalecilik yaptığı maçta üst üste gol yiyince, bu duruma sebep olduğunu ileri sürdüğü takım arkadaşını bıçakladı.

Adana - 23 Mart 2006:
Adana'da lise öğrencileri arasında çıkan tartışma bıçaklı kavgayla sonuçlandı.
17 yaşındaki meslek lisesi öğrencisi kavga ettiği arkadaşını üç yerinden bıçakladı. Ağır yaralanan öğrenci Numune Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Samsun - 23 Mart 2006:
Samsun'da liselilerin 'bıçaklı' kavgasında bir öğrenci bıçakla bacağından yaralandı.

Kocaeli - 23 Mart 2006:
Kocaeli'nin Gebze ilçesi, Darıca beldesindeki Zeki Gezer İlköğretim Okulu öğrencisi G.G. (14), sınıfta şakalaştığı arkadaşı İ.S.'yi (16) çakıyla baldırından yaraladı.

Manisa - 22 Şubat 2006:
Manisa'da bir öğrenci okulda tartıştığı başka bir öğrenci tarafından 10 yerinden bıçaklandı. Yaralanan öğrenci hastaneye kaldırılırken, gözaltına alınan diğer öğrenci adliyeye sevkedildi.

Bursa - 22 Şubat 2006:
Manisa'da bir öğrenci okulda tartıştığı başka bir öğrenci tarafından 10 yerinden bıçaklandı. Yaralanan öğrenci hastaneye kaldırılırken, gözaltına alınan diğer öğrenci adliyeye sevkedildi.

Diyarbakır - 22 Şubat 2006:
Diyarbakır'da tasdiknameyle uzaklaştırma cezası alan lise ikinci sınıf öğrencisi M.U. 13 martta okulunda olay çıkardı. Sekiz öğrencinin yaralandığı olaylar sonucu okul bir gün tatil edildi.

İstanbul - 20 Şubat 2006:
İstanbul Üsküdar'da okul bahçesinde iki öğrenci arasında çıkan kavgayı izleyen 11 yaşındaki bir öğrenci, bıçakla kolundan yaralandı.

Küçük çocuk tedavi altına alınırken, kavgaya karışan 13 yaşındaki iki çocuk gözaltına alındı. Okul yönetimi olayın ardından kapıları sıkı sıkıya kapatıp, gazetecilerle öğrencilerin karşılaşmasına engel olmaya çalıştı.

Mersin - 20 Şubat 2006:
Mersin'de bir lise öğrencisi, internet kafede tartıştığı iki ilköğretim okulu öğrencisini bıçaklayarak ağır yaraladı. Olaydan sonra kaçan lise öğrencisi yakalanarak gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 27 Mart 2006 Pazartesi 20:54:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
melek çel IP: 212.175.115.xxx Tarih : 10.04.2008 10:22:04

okullardaki dehşetin ne derece olduğunu siteniz çok mükemmel bir şekilde yayımlamışsınız başarılarınızın devamını dilerim