16
Mayıs
2024
Perşembe
EĞİTİM

Okullarda not kapma yarışı

Anadolu ve fen lisesi gibi okullara girişte davranış notlarının etkili olacağı bir sisteme geçilmesi, velileri de "pedagoglara" yönlendirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Anadolu ve fen lisesi gibi gözde okullara girişte, OKS yerine seviye sınavları ve davranış notlarının etkili olacağı yeni sistem getirmesi, velileri farklı bir yarışın içine soktu. Çocuğunun davranış notunu yüksek tutabilmek için öğretmenlerin "gözüne" nasıl girebileceğini öğrenmek isteyenler, psikolog ve pedagoglara başvuruyor.

Yeni sistem bilinmiyor
Ders başarısında olduğu gibi davranış puanlarının da yüksek tutulması için yapılması gerekenler olduğunu belirten Çocuk - Genç ve Erişkin Psikiyatrı Prof. Dr. Bengi Semerci, ailelerin yeni sistemi tam bilmediklerini, bu nedenle panik yaşadıklarını belirterek, "Özellikle davranış notu konusunun nasıl olacağı merak ediliyor. Bu konuda destek arayışındalar" dedi.
Bengi Semerci Enstitüsü de, davranış notunu yükseltmek için aileler ve öğrencilerin yapması gerekenleri sıralayan bir rehber oluşturdu.


Davranış puanını yükselten özellikler


Arkadaşlarınızla ilişkileriniz iyi olsun.
Sosyal kurallara uyun.
Temiz ve düzenli olun.
Yaşadığınız çevreye ilgili olun ve gündemi takip edin.
Ders dışı etkinliklere aktif katılın.
Sosyal konulara ilgili olun.
Ödevlerinizi düzenli bir şekilde yapın.

Özellikleri kazanmak için 6 altın anahtar

Hatırlatma notları tutun.
Okula götürülecek materyallerin eksik bırakılmaması için önceden hazırlık yapın.
Derse katılımı kolaylaştıracak ders materyaline önceden göz atın.
İyi ilişkiler içerisinde olduğunuz kişilerle ders dışında da etkinlik planları yapın.
Çevrenizde olup bitenlere duyarlı bireyler olabilmek için gazete, dergi ve kitap okuyun.
Kendinizi eksik hissettiğiniz alanlarda bu konularda başarılı arkadaşlarınızdan yardım alın.

Velilere öneriler: Kıyaslama yapmayın

Çocuğunuzun dersleri kadar okuldaki tutum ve davranışlarını da takip edin. Çünkü olumlu ya da olumsuz ilgi uyandıran davranışlar, çocuklar tarafından tekrar edilecektir. Yalnızca ders başarısı takip edilen çocuk, diğer davranışlarının önemli olmadığı ve bu konudaki başarılarının önemsenmediği mesajını alarak bu davranışları sürdürme hevesini yitirecektir.
İlgili bir veli olmak bütün gün okulda bekleyip zamanını öğretmenlerle konuşarak geçirmek değildir. Öğretmenle işbirliği içinde olmak ve gerektiğinde çocuğunuza davranışlarını gözden geçirip geliştirmesini sağlamak için süre tanımak son derece doyurucudur.
Tıpkı ders başarısında olduğu gibi, davranış puanlarının kazanılmasında da çocuğunuzu diğer öğrencilerle ya da kardeşleri ile kıyaslamaktan uzak durun. Önemli olan çocuğunuzun daha önce kendinde olmayan yetenekleri kazanmış olması ya da yetersiz gördüğünüz alanlarda gelişim göstermiş olmasıdır.
Çocuklarınızın tüm bu çabalar sayesinde kazanmış olduğu olumlu davranışlarının devamlılığını sağlamak istiyorsanız, bu davranışlar konusunda ödüllendirici olun. Aile olarak maddi ödüllerden çok birbirinize zaman ayırmanızı destekleyen davranışsal ödüller olsun.

Milliyet
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2007 Salı 14:42:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?