30
Mayıs
2024
Perşembe
EĞİTİM

ÖSS'de taktikler Başkan'dan

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan yarın ÖSS'ye girecek olan adaylara sınav taktikleri verdi.

Gençlerden heyecanlanmamaları ve sakin olmalarını isteyen Yarımağan, bütün testlere de göz atmalarını tavsiye ederek, "Her testte mutlaka yapabileceğiniz kolay sorular olacak, testlerin tümüne bakın" dedi. Herkesin kendine göre bir tarzı olacağına dikkat çeken Yarımağan, o yüzden adayların kendi çalışma tempolarını göz önüne alarak testleri çözmeye başlamaları gerektiğini vurguladı. Yarımağan, "Adayların kimisi fenden kimisi matematikten başlıyor. Bence 'En iyi bildiğiniz konudan başlamayın' diye bir öneride bulunmak yerine ben 'Alıştığınız tarzı kullanın' derim" diyor.

'TESTLERİ DIŞLAMAYIN'
Yarımağan'ın gençlere bir başka önerisi zamanlamalarını iyi yapmaları yönünde. Ancak bu konuda da öğrencilerin kendilerine uygun program geliştirdiklerini hatırlatan Yarımağan, "Öğrenci bazen Türkçeye 20 dakika verip, matematiğe daha uzun zaman ayırabiliyor. Ama zamanı kaçırmayın. Bir teste takılıp kaldığınızda öbürlerine zaman kalmıyor. O yüzden zaman ayarlamanızı iyi yapın" diye uyarıyor. Öğrencilere telaşa kapılmamaları, acele etmemeleri ve panik yapmamaları çağrısında bulunan Yarımağan, soruların zaten alıştıkları ve müfredatı kapsayanlar arasından çıktığına dikkat çekiyor. Her testte kolay soruların olduğuna değinen Yarımağan önerilerini şöyle sıralıyor:

* 'FEN 1 TESTİNi YAPIN'
"Ben diyorum ki testlerin hiçbirini dışlamayın. Bazı adaylar 'Beş testi çözeyim diğer teste hiç dokunmayacağım' diyor. Ben bunu hiç önermiyorum. Her testin kolay soruları var. Mutlaka az da olsa her teste mutlaka zaman ayırın. Birkaç soru çözmeye çalışın. Her testten herkesin çözebileceği sorular bulunuyor. Özellikle bir numaralı testler yani bunlarda yer alan 120 soruluk testler tüm adayların çözebileceği özellikte. Çünkü tüm adayların okuduğu derslerden, gördüğü konulardan hazırlanan sorular. Ama orada kalkıp çoğunluk Fen 1'i cevaplamıyor. Bazıları Matematik 1'i de cevaplamıyor. Bu yanlış. Az da olsa hiç olmazsa her teste 15-20 dakika ayırın. Ortalama test başına yarım saatlik süreleri var. Bazı testlere daha fazla zaman ayırıp bazı testlere daha kısa süre ayırabilirler. Ama bütün testlere bakın. Özellikle fen testinde bunu söylüyorum. Çünkü geçmiş yıllardan adayların 3'te ikisi Fen 1 testine dokunmadı. Oysa kısa bir süre baktıklarında çözebilecekleri sorular olduklarını görecekler. Hiç dokunmuyorlar. Baksalar içlerindeki çok kolay soruları hemen çözebilecekler."

* 'MATEMATİK ZOR DEĞİL'
"En çok Türkçe ve sosyal bilimler testleri çözülüyor, matematik ve fen testlerinden korkuyorlar. Aslında sadece korku da değil. Taktik olarak da bunları çözmeyenler var. Mesela sosyal bilimciler için, yani sözel ağırlıklı puanda fen testinin ağırlığı az olduğu için 'Bununla uğraşacağıma ben diğer testte bir iki soru daha fazla çözerim' diyor. Bu doğru değil. Çünkü 25 soru çözdüğü testte diğer 5 soruyu çözmeye çalışmak yerine öbür testten çözebileceği 5 kolay soruyu cevaplaması daha kolay. Çünkü diğeri için zaten çok fazla zaman ayırıyor."

* 'ŞANSINIZI AZALTMAYIN'
"4 testten ve 120 sorudan oluşan ilk bölümdeki testleri tüm adaylar çözmek zorunda. Daha sonra ikinci bölümdeki testleri de alanlarına göre yanıtlamaları gerekiyor. İkinci bölümdeki testleri çözerten de şunu bilsinler ki örneğin Sayısal 2 puanı ile bir yere girmek istiyorsa orada mutlaka hem matematik hem Fen 2'den sorular çözmesi lazım. Bir testi yapsa da iki hatta üç puanı hesaplanacak. Ama tek ayaklı olacak. Bir ayakları eksik olduğu için de puanları düşükte kalacak, şansları diğer testi çözenlere göre daha az olacak. O nedenle hangi puanı amaçlıyorsanız o puanın hesaplanmasında etkili olan bütün testlerden çözebildiğiniz kadar çözmeniz lehinizedir"

* 'TAHMİNDE BULUNUN'
"Emin olduğunuzu işaretleyin. Şimdi bir soruya zaman harcıyorsanız yani soruyu okudunuz, birkaç şıkkın da hemen doğru cevap olmadığını gördünüz. Diğer şıkları elediniz ve ikiye indirdiniz ama hangisinin doğru olduğundan kesin emin değilsiniz. O zaman şıklarını ikiye indirdiğiniz bu soruları cevapsız bırakmayın. Bu soru için bu kadar zaman harcadınız. O zaman o iki şıktan kendinize en yakın olanı işaretlemenizde yarar var. Çünkü o iki şıktan birisi doğru ve yüzde 50 şansla bunu bileceksiniz. Yanlış olursa 0.2 puan kaybedeceksiniz, doğru ise 1 puan kazanacaksınız. Yani kazanç hanesi daha fazla. Ama bu demek değil ki okumadığınız sorulara rasgele cevap verin. Ben cevapları atın demiyorum. Bu soruları boş bırakın. Ama okuyup iki şıkta kaldıklarınızı işaretleyebilirsiniz."

ÖSYM Başkanı sınav günü için uyardı

"SINAV günü giriş belgesi olmayan sınava giremez. Belgenizi sakın unutmayın. Her yıl unutan adaylar çıkıyor. Görebileceğiniz bir yere akşamdan koyun. Fotokopisi ya da faksı ile de gelmeyin. Mutlaka aslını yanınızda getirin. Sınav günü vakitlice binanıza gelin. Sabah böylece geç kalacağım diye daha sınav başlamadan telaşa kapılmamış olursunuz. Cevap kâğıtlarını temiz tutmaya çalışın. İyi bir silgi ile yumuşak uçlu birkaç kurşun kalem getirin. Cep telefonu ile gelenler bu yıl binaya giremeyecek. O yüzden cep telefonları ile gelmeyin, eve bırakın ya da beraber geldiğiniz kişiye verin. Yanınızda sokmaya çalışmayın."

Şampiyonlar uyarıyor: Panik en büyük rakip
Geçen yıl SAY 1, EA1, SÖZ 1 puan türünde birinci olan 21adaydan ikisi Konya Meram Anadolu Lisesi'nden Çağlar İvriz ve Kayseri Fen Lisesi'nden Özgür Akçalı oldu. İkisi de hayalini kurdukları üniversitelerde okuyan iki genç sınava girecek adaylara sakin olmalarını önererek, "Sınavda en büyük rakibiniz paniktir" diyor.

'Kendinize güvenin'
ÇAĞLAR İVRİZ lise dönemi boyunca istediği tek bölüm olan ODTÜ Elektrik - Elektronik Mühendisliği'nde okuyor. Sınava danışman hocasının verdiği program doğrultusunda çalıştığını, ara tatilde çalışma kampına girdiğini anlatan genç, "Hiçbir zaman beni yıpratacak seviyede çalışmadım. PlayStation oynamak en büyük hobilerimden biri ve sınava hazırlanma süresince de oynamaya devam ettim. Bundan dolayı, bazen annem istediğim puanı alamayacağımı iddia etmiş olsa da bana bir zararı olmadı" diyor. Sınava girecek adaylara o sabah da her zaman yaptıkları gibi davranmalarını öneren İvriz, "O gün diğer günlerden farklı olarak yapılması istenen şeyler gereksiz bir telaş havasına neden olabilir. Aileleri böyle bir şey yapmak isterse de karşı çıksınlar. Ben, 'Al, bugün şunları da yutuver' diyen anneme ben şekerleri yutturmuştum. Sınav anında rahat olun, çözümü diğerlerine göre fazla zaman isteyen soruları sona bırakın. Az heyecan bende de vardı. Ama hiç paniklemedim. Kendine güven çok önemli" diyor.

'Elinizden geleni yapın'
ÖZGÜR AKÇALI çocukluğundan bu yana istediği ve zevk alarak yapabileceğine inandığı Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'nde öğrenci. Sınava sosyal yaşamından çok fazla taviz vermeden ortalama günde 4 saat çalışarak hazırlandığını anlatan Akçalı sınava girecek adaylara önerilerini şöyle sıralıyor: "Sınav sabahı yapılacak şey güzel bir kahvaltıdan ibaret. Onun dışında gerekli olan her şeyi yanınıza aldığınıza emin olun. Ne yapılacaksa bu zamana kadar zaten yaptınız. Panik ÖSS karşısındaki en büyük rakibiniz. O yüzden artık rahat olun, elinizden gelenin en iyisini yapın. Sınavda panik yapmadım. O zamana kadar ne yapmam gerekiyorsa yaptığımı biliyordum ve gerisi bildiklerimi kullanmaya bakıyordu. Bu düşünceyle girdiğim için sınavda rahattım. Bu her şeyin sonu değil. Aklımda sadece kazanırsam elde edeceklerim vardı, bu konuda hep pozitif düşündüm. Aklımda ikinci sene de hazırlanmak gibi bir seçenek de olduğu için, sınava biraz daha rahat girdim."

Sabah
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2008 Cumartesi 06:07:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?