15
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

ÖSYM maaş ve kadro fakiri

Türkiye’de milyonlarca kişiyi ilgilendiren 35 önemli sınavı gerçekleştiren Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, kadro ve maaş fakiri. 

Üstelik, böylesine önemli bir kurumun kendine ait bir başkanlık kadrosu bile yok. Maaşların büyük bir bölümü ise fazla mesailerle ödeniyor.

Kısa adı ÖSYM olan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, her yıl ÖSS’den YDS’ye, KPSS’den TUS’a onlarca sınav yapıyor.

Geçen yıl 5 milyon kişinin katıldığı 35 sınav gerçekleştiren merkezin kuruluş yasasına göre bir başkanlık kadrosu yok. Başkan, sadece üniversitelerden görevlendirilebiliyor.

Ayrıca en az 10 akademisyenin görev yapması gereken ÖSYM’de bu kadro da olmadığı gibi, en az 2 kişiye ihtiyaç duyulan başkan yardımcılıklarına da kadro verilmiyor. Bir diğer sorun ise ödenen maaşlar...

ÖSYM Başkanı, ayda sadece 500 YTL maaş alıyor. Üstelik bu paranın 300 YTL’si, fazla mesailerden geliyor.

Asıl kadrosu Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nde bulunan, Prof. Ünal Yarımağan görevlendirme ile başkanlık yapıyor.

Yarımağan, ek gelir elde etmek bir yana; “görevlendirme” nedeniyle üniversitedeki bin YTL’lik döner sermaye gelirinden de oldu.

ösym’de geliri düşük olan sadece başkan değil. kurumdaki en yüksek maaşı, 1.050 ytl ile genel sekreter alırken, memurların ücreti 200 YTL mesai ücretiyle birlikte ayda ayda 600 YTL’yi geçmiyor.

Yetkililere göre çözüm, ÖSYM’nin kuruluş yasasını revize etmekten geçiyor. Ancak hükümetin yasa değişikliği sırasında ÖSYM’yi YÖK’ten ayırıp Milli Eğitim’e bağlamasından endişe edildiği için böyle bir teklif gündeme getirilmiyor.


ntv
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2007 Salı 12:35:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?