25
Mayıs
2024
Cumartesi
EĞİTİM

ÖSYM'nin ismi değişiyor

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ÖSYM'nin 16 kurumla ilgili sınav yaptığını ve her yıl 153 sınav merkezinden 120 bin civarında sınav salonunda yılda 40'a yakın sınav yaptığını belirterek, 5 milyondan fazla adayın bu kurum tarafından sınava tabi tutulduğunu kaydetti. 2010 yılında sınava katılanların sayısının 7 milyon 838 bin 830 olduğunu ifade eden Çiçek, bu kurumun müstakil bir teşkilat yasası olmadığını söyledi. KPSS sınavındaki kopya olayına da işaret eden Çiçek, şunları kaydetti:

"Son yaşanan üzücü olaylar toplumu derinden etkilemiş ve büyük ölçüde bu kurumun saygınlığına, itibarına, güvenirliliğine gölge düşürmüştür. O nedenle en başta teşkilat yapısı olmak üzere personel rejimi, bütçesi dahil yeni baştan ele alınmasını gerektirmiştir. Bugüne kadar bazı tedbirler alınmıştır, ancak alınanlar yetersizdir. Bu kapsamda ortaya atılacak bir söylenti bile toplumu derinden etkilemekte ve sınav sonuçlarıyla ilgili vatandaşta ciddi bir güvensizlik meydana getirmektedir. Onun için yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var. Harfleri aynı olmakla beraber muhtevası değişiyor. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi olarak değiştirilmektedir. Yeni bir yapı oluşturuluyor ve vatandaşa güven verecek; tamamıyla objektif, bilimsel ve teknolojideki en son imkanları da devreye sokmak suretiyle bu konuda bir düzenlemeye ihtiyaç var. Onunla ilgili kanun tasarısı bugün imzaya açılmıştır. İnanıyorum ki kısa süre içine parlamentomuz da bunu değerlendirme konusu yapar ve bir an evvel yasalaştırmaya çalışmış oluruz."

Sınavların güvenliği ile ilgili ne gibi adımlar atılacağının sorulması üzerine de Çiçek, "Bu kanun tasarısı imzaya açıldı, tamamlandığında size suretini verebiliriz. Bu sınavların teknolojinin sağladığı imkanları da devreye koymak suretiyle en güvenli şekilde şifreleme de dahil ki bu çok teknik bir konu. Bu alanlarda yetki veren düzenlemeleri bu kanun tasarısı içeriyor. Ve ÖSYM sınavların güvenli bir şekilde yapılabilmesi, bu kuruma olan güvenin tekrar kazandırılması, sınav sonuçlarıyla ilgili vatandaşlarımızda herhangi bir tereddüdün olmaması bakımdan teknik olarak ve idari olarak alınması gereken ne varsa onunla ilgili yetkiler buraya veriliyor. Geri kalanlar ise yönetmelikse, yönetmelik konusudur. İkincisi bu kurum YÖK'ün bünyesindedir. YÖK ile ilişkili ama müstakil bütçesi olan bağımsız bir kuruluş haline geliyor. Tüzel kişiliği olan, özerkliği olan bir kuruluş haline geliyor; bu önemlidir. Dolayısıyla kamuoyunda söylenen bir kısım sıkıntıları ortadan kaldıracak bir takım düzenlemeler burada var" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2010 Salı 09:49:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hhhh IP: 78.177.115.xxx Tarih : 22.12.2010 01:15:49

 vallahi tebrik ederim sayın bakanım tabelayı değiştirmeniz iyi olmuş gerçi içersi aynı ama  zaten yüksek öğretime de pek gerek kalmadı dün arabamla sanayiye giderken yolda bir kalfayı aldım nerde çalışıyorsun dedim Tenekeci de dedi ama aslında beden eğitimi bölümü mezunuyum  ama öğretmen alınmıyor bu gelen milli eğitim bakanı da beden eğitimi dersini kaldırıp yerine müfredat boş kalmasın diye din dersi getirecekmiş artık bizim okuduğumuz bölümün bir anlamı yok Türkiye de karşılığı çalışabileceği alan yok  bende tenekeciye girdim boş kalmamak için dedi keşki 4 senemi fakülte kapısında tüketmeseydim dedi hiç bir şey diyemedim sanki sebep olan benmişim gibi ama sebebp olanlar kesip biçiyor sanki daha iyi yapacaklar eğitimi Türkiyedeki sorun eğitimin yapılamaması değil  eğitimin işe yaramaması yök ne işe yarar bence koca bir sıfır