15
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

Oxford Türkiye'ye geliyor

İngiliz ve Avrupa siyasetinin tanınmış ismi Oxford Üniversitesi Rektörü Lord Chris Patten, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun imzalayacakları Oxford - Ankara Akademik İşbirliği Anlaşması, üç kurumun ortak yürütecekleri bilimsel çalışmaların yanı sıra Türkiye'nin Avrupa kamuoyuna anlatılmasına yardımcı olacak. 

Patten ile üniversitenin Avrupa Çalışmaları Başkanı Kalypso Nicolaidis, işbirliği protokolünü imzalamak amacıyla yarın Ankara'ya gelecek. İşbirliği sürecinde önemli rol oynayan ODTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Sencer Ayata, Milliyet'e Oxford - Ankara Akademik İşbirliği'ni şöyle değerlendirdi:

AB SÜRECİNE BÜYÜK DESTEK: 

Türkiye - AB ilişkilerinin yeni bir döneme giriyor olması nedeniyle İngiltere'nin ve Türkiye'nin önde gelen bu üç kuruluşunun işbirliğiyle akademik alandaki ortak çalışmaların yanı sıra, Türkiye ve Avrupa arasında sivil toplum, iş dünyası ve siyasi kuruluşlar arasında yeni bir sinerji yaratmayı hedefliyoruz. 

AVRUPA TÜRKİYE'Yİ ANLAYACAK: 

Hem Oxford'un hem de bizim beklentimiz, Türkiye hakkında, başta İngiltere, Almanya ve Fransa olmak üzere Avrupa düzeyinde yeni ve etkin bir araştırma, tartışma ve politika geliştirme alanı oluşturmak. Hedeflerimizden biri de Avrupa'nın en önde gelen düşünürlerinin, yöneticilerinin, sanatçılarının, kanaat önderlerininin Türkiye'nin AB üyeliğine destek vermelerini ve bunu Avrupa kamuoyu ile paylaşmalarını sağlamak olacaktır. 

UYGULAMA AMÇLI ARAŞTIRMA: 

Uygulama amaçlı araştırma yöntemine öncelik verilecek ve bu araştırmaların önemli bir hedefi Türkiye - AB ilişkisi konusundaki tartışmaları içerik bakımından zengin ve fikir yönünden daha kaliteli düzeye ulaştırmak olacak. 

BÜROKRATLAR DA EĞİTİLECEK: 

Ekonomik ve sosyal politikalar, Türkiye'den Avrupa'ya göç, enerji, Türkiye ve AB'nin ortak komşuları ile ilişkiler, etkin yönetişim başlıca çalışma konuları olacak. Eğitim ve değişim programlarından öğrencilerin yanı sıra bürokratlar ve işadamları yararlanacak, yetişen uzmanlar da kamu sektörü, medya, iş dünyası, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarında önemli görevler üstlenecek. Öğrenciler ve uzmanların Avrupa, Avrasya, Ortadoğu, Rusya, Güney ve Doğu Asya ile Afrika bölge çalışmaları konusunda bilgi ve deneyimlerini geliştirecek ortak programlar hazırlıyoruz. 

ÜNİVERSİTELERİN SAYGINLIĞI: 

Program başta TOBB - ETÜ ve ODTÜ olmak üzere tüm Türk üniversitelerinin Avrupa'da ve dünyada daha iyi tanınmasına ve saygınlıklarının artmasına, tüm Avrasya ve Ortadoğu coğrafyasından öğrenci, öğretim üyesi ve uzmanları bir araya getiren güçlü bir merkez haline gelmesine katkıda bulunacak.
Milliyet
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2007 Salı 10:41:32
Güncelleme :29 Mayıs 2007 Salı 15:00:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?