20
Mayıs
2024
Pazertesi
EĞİTİM

Peçeli sınava soruşturma

Konya'da açık lise sınavına karaçarşaflı ve peçeli bir öğrencinin girmesiyle ilgili olarak cumhuriyet savcılığı soruşturma başlattı.

Konya'da cumhuriyet savcılığı, açık lise sınavına karaçarşaflı ve peçeli bir öğrencinin girmesiyle ilgili olarak soruşturma başlattı. Soruşturmanın öğrenciyi kapsamadığı, öğrencinin sınava girişine izin veren öğretmen ve idarecilere yönelik olduğu öğrenildi. 

Geçtiğimiz hafta sonu yapılan açık lise sınavlarında, Karatay Karma İlköğretim Okulu'nda sınava giren peçeli bir öğrenci tartışma yaratmıştı.

Tutanak tutulmuştu
İddiaya göre karaçarşaflı ve peçeli bir öğrenci sınav salonuna gelmiş, öğretmenlerin itiraz etmesine rağmen İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mevlüt Kuntoğlu, "Sınava herkes istediği gibi girebilir. İster peçeyle, ister türbanla. Sınava alınsın. Canı isteyen tutanak tutsun" diyerek öğrencinin sınava girişine izin vermişti. Bunun üzerine peçeli öğrenci sınava alınmış, bazı öğretmenler de tutanak tutmuştu. 

Olayın medyada yer alması üzerine Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, valilikten soruşturma izni alarak, olayla ilgili soruşturma başlattı. 

Savcılık soruşturmasının peçeyle sınava giren öğrenciyi değil, öğrencinin sınava alınmasını sağlayan ve izin veren öğretmen ve idareciler hakkında olduğu öğrenildi.

Açık lisede türban iznine tepki

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yaygın öğrenim kapsamındaki açıköğretim liseleri (AÖL) öğrencileri için de türban serbestisi getirilebileceğini söyledi. Çelik, dün Radikal ve Akşam gazetelerinde yayımlanan demecinde, açıköğretim sınavları ile yaygın eğitimde örtünme yasağına karşı çıktı.

Geçen hafta sonu yapılan açıköğretim lisesi sınavlarına çok sayıda öğrencinin türbanla girdiğini anımsatan Eğitim-Sen Genel Başkanı Dinçer ise şunları kaydetti:"Açıköğretime türban serbestisi için 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Yasası'na ek yapılabilir. Danıştay'ın yürütmesini durdurduğu Merkezi Sistem Sınav Yönergesi'ne aykırı bir hareket olacağı için yönetmeliği değiştiremezler. Ancak hazırlanacak yasa Anayasa Mahkemesi'nden dönebilir. Her halükârda yapılacak düzenlemeler Danıştay kararlarını yok saymak anlamına gelir. Geçen hafta sonu yapılan sınavlarda yargı kararları hiçe sayılmış, suç işlenmiştir.

Milliyet
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2008 Perşembe 18:00:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?