18
Mayıs
2024
Cumartesi
EĞİTİM

'Psikolojiye girme hocam'

Psikolojiye girme hocam

YÖK İlahiyat fakültelerinde 28 Şubat'ı bitiren taslak hazırladı: Psikoloji ve sosyolojiye 'giriş' derslerini kaldırıldı, 1998'de kaldırılan Arapça hazırlık dersleri geri döndü

YükseköĞretİm Kurulu(YÖK), İlahiyat Fakülteleri programını değiştiriyor. Yeni programda sosyoloji, din felsefesi, psikoloji, İslam mezhepleri tarihi gibi derslerin kredilerinde azaltmaya gidilirken, hadis, tefsir, fıkıh gibi derslerin kredilerinde yüzde 100'ü bulan artışlara gidildi. Bu program 'pozitif bilimlere tırpan' olarak yorumlanırken, ayrıca İlahiyat fakültelerine Arapça hazırlık dersleri de konulacak.
YÖK'ün başına, 2007'de Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın atanmasının ardından önce İlahiyat fakülteleri kontenjanlarını bin 300'lerden 6 bin seviyelerine çekilmesi ve çok sayıda yeni İlahiyat Fakültesi açıldı. YÖK, şimdi yine çok tartışılacak bir düzenlemeye gidiyor. Marmara, Uludağ, Erciyes, Ankara üniversitelerinin İlahiyat fakültelerinin dekanlarının da aralarında olduğu bazı öğretim üyeleri ile YÖK tarafından oluşturulan 'İlahiyat Milli Komitesi' taslak programı hazırlayarak YÖK'e gönderdi. YÖK Yürütme Kurulu'nun konuyu 2 hafta içinde gündemine alması bekleniyor. Taslak oluşturulurken, 23 üniversitede İlahiyat Fakültesi bulunmasına karşın sadece birkaç üniversitenin görüşünün alındığı öğrenildi. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nesimi Yazıcı'nın programa şerh koyduğu öğrenildi.

İKİ DERS KALKTI
Yeni hazırlanan taslak programda 2 kredilik 'Sosyoloji'ye Giriş', 2 kredilik, 'Psikoloji'ye Giriş' dersleri kaldırıldı. Kuran'ın ayetlerini inceleyen tefsir, hadis derslerinin kredileri ise 2 kat artırıldı. Programa 'İslam Hukuku'na Giriş' ve 'İslam İnanç Esasları', 'İslam İbadet Esasları' ve 'Siyer' dersleri de eklendi.'
İlahiyat fakültelerinde 1998 yılında kaldırılan Arapça hazırlık ise yeniden dönüyor. İlahiyat fakültelerine 'Zorunlu Arapça Hazırlık' dersi verilecek.

 

Akşam
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2009 Pazar 18:35:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?