20
Mayıs
2024
Pazertesi
EĞİTİM

Rektör atamasında hukuksuzluk

Ankara 15’inci İdare Mahkemesi’nin Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanan Prof. Dr. Mehmet Füzün’ün atama kararını bozması, geçmişte birçok benzeri örnek bulunduğunu da ortaya çıkardı.

Füzün dosyası ise, YÖK’ün ‘geçmişe dönük usülsüz işleminden’ kaynaklandı. Cumhurbaşkanlığı da mahkemeye geçmişteki örnekleri hatırlatarak savunma yapmış.


Mahkeme, Sedef Gidener’in başvurusu üzerine Füzün’ün kısmi statüde aday olup atandığı ve YÖK’ün bu konuda geriye dönük işlem yaptığı gerekçesiyle rektör atamasının yürütmesinin durdurmuştu. Oysa bu uygulama geçmiş dönemlerde de özellikle tıp kökenli isimler için gerçekleştirilmişti. Tıpçı rektör adayları, ‘atanamama’ ihtimaline karşı muayenehanelerini kapatmamak için tam zamanlı kadroya geçmeye yanaşmıyor. Prof. Kemal?Alemdaroğlu İstanbul, Prof. Fikri Canoruç da Dicle Ünversitesi’ne rektör seçildiği gün tam zamanlı kadroya geçtiler.
Rektörlüğe atandığı 5 Ağustos’ta kısmi statüde yer alan Füzün, atandıktan bir gün sonra, 6 Ağustos’ta diğer koşulları yerine getirmeden YÖK’e doğrudan devamlı statüye geçme başvurusu yaptı. YÖK, başvuruyu, 3 Eylül 2008’de yaptığı toplantıda onayladı ancak, 6 Ağustos’ta kısmi statüden devamlı statüye geçmiş gibi işlem yaptı.
Yükseköğretim Kanunu’nun 13’üncü maddesinde rektörlük için tek şart profesörlük olarak geçiyor. 36’ncı madde ise rektörün nasıl çalışacağıyla ilgili ve ‘kısmı zamanlı’ rektör olunamaycağı şeklinde yorumlanıyor. Davaya Cumhurbaşkanlığınca gönderilen savunmada da tek şartın profesörlük olduğu belirtilmiş. Cumhurbaşkanı’nın yaptığı işlemlerin yargı denetimi dışında olduğu hatırlatılmış.
Mahkeme ise şöyle dedi: “Zincir işlemler sonucu belirlenerek kendisine sunulan üç rektör adayından birini atama hususunda bağlı olduğu, üç adayın belirlenmesi aşamasındaki hukuka aykırılığın Cumhurbaşkanı’nın nihai atama işlemini de sakatlayacağı ve bu anlamda hazırlayıcı zincir işlemler esnasında kanunun belirlediği usul ve esaslara uyulmadan tespit edilen adaylar arasından Cumhurbaşkanı’nca seçilerek yapılan atama işlemini de hukuka aykırı kılacağı kuşkusuzdur” dedi.

Radikal
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2008 Cumartesi 19:50:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?