29
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

Sanal karneye veli akını

İlköğretim öğrencilerinin karne notları internete de yüklendi. Sanal karne sitesini dört saatte 150 bin kişi ziyaret etti


İlköğretim ve ortaöğretim okullarındaki yaklaşık 15 milyon öğrenci dün karnelerini alarak iki haftalık yarıyıl tatiline girdi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), ilköğretim öğrencilerinin karnelerinin veliler tarafından internette görülebilmesini sağlayan sitesini dört saatte 150 bin kişi ziyaret etti. Bakan Hüseyin Çelik, sanal ortamda karneyle artık karnedeki silinti ve kazıntı döneminin sona erdiğini belirterek, "Artık öğrenciler anne ve babalarını kandıramayacak" dedi.
MEB'in bu yıl başlattığı sanal karne uygulamasına veliler büyük ilgi gösterdi. "www.meb.gov.tr" adresindeki "veli bilgilendirme sistemi"ne sistemin açıldığı saat 11.00'den 15.00'e kadar 150 bin kişi giriş yaptı.
Velilerin karne bilgisine ulaşabilmesi için çocuklarının hem TC kimlik numarasını hem okul numarasını bilmeleri gerekiyor. Bakanlık uygulamayı seneye ortaöğretimde de hayata geçirmeyi planlıyor.


'İngiltere'den öndeyiz'
Çelik, sanal karne uygulamasını "Artık zayıfı olan öğrenciler, anne ve babalarını kandıramayacak. İngiltere bile sanal ortamda karne dağıtmayı 2012'de yapacağını açıkladı. Biz ne kadar ilerde olduğumuzu gösterdik" diye değerlendirdi.
Eğitim-Sen Erzurum Şube Başkanı Nafiz Koçak ise birçok okulun henüz sistemini oluşturamaması nedeniyle aksaklıklar yaşanabileceğini dile getirirken, "Siteyi hack'lemek çokda zor bir şey değil. Bunu yaptıktan sonra istenilen derse, istenilen not verilir" dedi.


Hüzün ve gurur
Diyarbakır'da 3 Ocak'ta yapılan ve 6'sı öğrenci 7 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırıya tepki amacıyla Diyarbakır Cumhuriyet Fen Lisesi'nde karne dağıtım törenine katılan Çelik, saldırıda ölen Fen Lisesi öğrencisi Eren Şahin'in karnesi ve takdir belgesini annesi Oya Eronat'a verdi. Karneyi incelerken göz yaşlarını tutamayan Eronat, "Eren'in karnesi her zaman 100'lerle doluydu. Her dönem takdirle gelirdi. Bilgisayar mühendisliği ya da tıp fakültesini okumayı düşünüyordu" dedi. Bakan Çelik, olayda ölen öğrencilerin isimlerinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla okullara verilerek anılarının yaşatılacağını söyledi. 


Velileri uyardı
Velilere de uyarılarda bulunan Çelik şöyle devam etti:
"Çocuklarımızı şartlı sevmeyelim. Zayıfın olursa böyle yaparız demeyelim. Bugün zayıfları olan bir öğrencinin yarın çok başarılı olmayacağını kimse garanti edemez. Başarının karşısında gösterilen abartılı tepkilerden de kaçanalım. Saldım çayıra mevlam kayıra mantığıyla okula verdim demekle anne baba olunamaz."
Kendisinin de Diyarbakır'da kaldığını belirten Çelik, parasız yatılı okullar sayesinde okuduğunu belirtirken, "Ben Van'da imamlık yapan bir babanın çocuğuyum. Cumhurbaşkanımız Kayserili torna ustasının, Başbakanımız Kasımpaşa'da bir taka kaptanının çocuğu. Demokrasinin getirdiği güzellik budur. 'Diyarbakır'da okuyoruz, benden ne olur' demeyin" dedi.



KARNE NOTLARI
Kızların müthiş başarısı



Samsun'un Kocatepe İlköğretim Okulu 1. sınıf öğrencisi doğuştan iki kolu olmayan Ayşenur Kozal da (7) karne heyecanını yaşadı. Ayşenur, 42 kişilik sınıfta en başarılı öğrencilerinden biri oldu.
Muş Alparslan Yatılı İlköğretim Bölge Okulu Müdürü Mehmet Güneş ve Müdür Yardımcısı Ayşe Çukadar'ın köy köy dolaşarak okula başlattığı 315 kardelen de karne sevinci yaşadı. Kız öğrencilerden 118'i takdir, 150'si de teşekkür belgesi aldı.
Konya'da karnelerinde zayıf olan öğrencilere karneyle birlikte uzmanlarca hazırlanmış mektup dağıtıldı. Mektupta, ailelerin can acıtıcı cezalar vermemesine, kendi çocuklarını başka çocuklarla kıyaslamamasına dikkat çekildi.
Kahramanmaraş'ın Doluca köyünde trafik kazası sonrası bir haftadır yoğun bakımda olan 1. sınıf öğrencisi Durdu Karaaslan, karnesini alamadan öldü.


Yıldız'da tasarım etkinliği

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü, alternatif bir tasarım etkinliği düzenliyor. Etkinlikte amaç, tasarımı 'okul sıralarından' çıkarmak. 4 - 9 Şubat tarihlerinde gerçekleşecek etkinlik çerçevesinde Mimarlık Fakültesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi kampüs alanının bir 'tasarım' merkezi haline dönüştürülmesi hedefleniyor. Bu çerçevede kampüs içinde çok sayıda panel ve atölye çalışması gerçekleştirilecek. 'Kayıtdışı' adı altında düzenlenen etkinliğin teması ise 'yer(siz)leşme'. Herkese açık olan etkinliğe katılmak isteyenler www.kayitdisi.org adresinden ayrıntılı bilgi alabilecekler. 




Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde evlerinde eğitim verilen 8 yaşındaki siyam ikizleri Ayşe ve Sema Tanrıkulu, ilk karnelerini almanın heyecanını yaşadı. Tüm notları pekiyi olan ikizler, "Bizler de diğer çocuklar gibi okula gelerek okumak istiyoruz" dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2008 Cumartesi 12:11:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
selin IP: 78.164.229.xxx Tarih : 3.06.2008 20:13:33

çok tşk. ederim bu haberinize ve bir sorum olcak neden sanal karne açılmıyo hata diyip duruyo...(bu arada 2 kolu olmamasına rağmen başarılı olan öğrenciyi tebrik ederim...karnesini alamadan ölen öğrenciye allah rahmet elesin ve ailesine baş sağlığı dilerim....