25
Mayıs
2024
Cumartesi
EĞİTİM

SBS puanları beklenin altında

Sonuçlar kötü çıkınca bakanlık da es geçti

Seviye Belirleme Sınavı'nda öğrencilerin başarı puanları beklenenin çok altında çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı da genel sonuçları açıklamadı, öğrencilere tek tek durumlarını bildirdi..

Ortaöğretim Kurumları Sınavı(OKS)'nın yerine uygulamaya konulan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) bir çok problemi henüz gideremedi. Milli Eğitim Bakanlığı, SBS ile "Türkiye'nin bir eğitim haritasını çıkarmayı, bölgeler arası eğitim farklılığını ortadan kaldırmayı, okuldaki eğitim-öğretimi güçlendirmeyi, ortaöğretime geçişi tek sınavdan sürece dayalı olarak üçe çıkarmayı, okullardaki eğitimi odak yapmayı, eğitim-öğretimin okul dışı ve okul içi etkinliklerini birleştirmeyi, öğrencinin süreç içindeki gelişimini değerlendirmeyi, okullar arasındaki niteliğe ve niceliğe dayalı farklılıkları gidermeye yönelik veriler elde etmeyi, öğrencilerin sınav kaygısının azaltılmasını, sosyal ve kişisel gelişimlerine zaman bulmalarını" hedeflemişti.

HESAPLAR UYMADI
Ancak durumun böyle şekillenmediği ortaya çıktı. Okullar giderek çoktan seçmeli testlere yöneldi. Sınavın üçe çıkması dershanelere olan talebi artırdı ve sınava hazırlık yaşı 4. sınıflara kadar indi. Okulda uygulanan sürece dayalı ölçme ile çoktan seçmeli testler arasında öğrenciler ve veliler sıkıştı. Bu da beklentilerin aksine sınav kaygısının artmasına sebep oldu. Öğrenciler SBS'de başarısız çıktı. Bunun üzerine MEB öğrencilere puanlarını tek tek bildirirken, genel değerlendirme yapmak, illerin başarı durumlarını açıklamaktan kaçındı. Bakanlığın açıklamadığı bu bilgilere SABAH gazetesi ulaştı. SABAH'ın ele geçirdiği listede 81 il ve 924 ilçenin başarı sıralaması yer alıyor.

Buna göre, 6. sınıflarda SBS'de Eskişehir 366.781 puanla birinci oldu. Bu ili Çanakkale, Burdur, Nevşehir, Yalova izledi. Van, Ardahan, Ağrı, Şırnak ve Hakkari listenin sonunda yer aldı. İlçelerde 379.5 puanla İzmir Güzelbahçe ilçesi birinci olurken, İstanbul'dan Bakırköy, Beşiktaş, Ankara'dan Gölbaşı ve Çankaya izledi. 218.276 puanla Siirt'in Şirvan ilçesi ise en başarısız yer oldu. Son beş sıradaki diğer ilçeler ise Kars'ın Susuz, Hakkari'nin Şemdinli, Şanlıurfa'nın Harran, Van'ın Bahçesaray.

 

Sabah
Yayın Tarihi : 11 Mart 2009 Çarşamba 22:19:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet yılmaz IP: 78.162.186.xxx Tarih : 13.03.2009 18:01:45

bu çığlığa kulak verir misiniz?
bakanlık hangi yüzle sonuç açıklayacak ki? bir eğitimci olarak iddia edyorum, yapılan bu sınavın müfredatın temel felsefesiyle zaten alakası yok. eğitim açısından zararlarını saymakla bitiremeyeceğimiz bu sınav sistemini sayın bakan, başbakan'a rağmen uygulamaya koymuştur. minik yavruları yarış atı gibi koşturmanın hangi akla, hangi mantığa sığdığını merak ediyorum doğrusu. başbakan bunun bir garabet olduğunu müteaddit defalar dile getirdi. ancak pratikte neler oluyor? ülkemizin geleceği olan yavrularımız zihinsel olarak sağlıklı büyüyemiyorlar. gece gündüz test mantığıyla hareket eden öğrenci hayattan bir zevk alabilir mi? sanattan, edebiyattan mahrum, estetikten nasiplenemeyecek bu çocukların hali gerçekten içler acısı. bizler babalar olarak, eğitimciler olarak içimiz kan ağlıyor ve buna kimsenin de sesi çıkmıyor. ne iktidar gereğini yapıyor, ne de ciddi bir muhalif ses çıkıyor. adam gibi, eğitimin ciddiyetine inanan hiç mi kimse yok bu ülkede? bu kadar basit bir konu mu bu? neden manşetlere taşınmaz bu konu? ekonomik krizden çok mu önemsiz bizim neslimizin sessizce perişan edilmesi? yeri gelir kitap okumadığımızdan şikayetçi oluruz, yeri gelir bilimsel olarak bir şeylerin yapılamadığından dem vururuz. işte bütün bunların temelindeki sıkıntı, tamamen dershane endeksli sınav sistemine indirgenenmesidir. bu yaştaki çocuklar henüz oyun çağındalar ama oyun oynamak için vakti ne gezer? okul, dershane arasında fırsat bulmak ne mümkün? en önemlisi ruhsal yönden ciddi bir desteğe ihtiyaçları var bu dönemde. bu yaşta antidepresan ilaçlar kullanan onlarca (bizzat benim) öğrencimiz var. ailesiyle birlikte yemek yemeye bile fırsat bulamayan çocuk nasıl sosyalleşebilir ve nasıl bir ruh halinde olur, bunu sıradan bir insan bile tespit edebilir. eğitimcileri ve duyarlı bütün insanları bu konuda elinden geleni yapmaya davet ediyorum. hakikaten bu bir vebaldir. allah aşkına sessiz kalmayalım. sevgili editör kardeşim sizden özel bir istirhamım da var. n'olur bu konuda yorumlarımıza yer vererek katkı sağlamakla kalmayın. allah aşkın, çocuklarımız hatırına bu "sbs" meselesini manşetlerinize taşıyın. eskiden sekizinci sınıfta yapılan "oks" şimdi 6. sınıftan itibaren yapılmaya başlandı. insanlar, daha alt sınıflardan itibaren özel dersler ve dershanelerin peşine koşmaya başladılar. çocuklarımız resmen metalaştırılıyor. çocuklara adın ne diye sorsan ona bile neredyse şıkları söyle de adımı bileyim dedirtececek konuma getirdiler. amacımız asla kimseyi rencide etmek değil. çocuklarımızı/kendi geleceğimizi, kendi ellerimizle karartmayalım. şahsen bir öğretmen olarak yüzlerce trajediye şahit oluyorum. bir veli olarak da ızdırabımız büyük. umarım derdimizi bir nebze anlatabilmişimdir. saygılarımla