18
Mayıs
2024
Cumartesi
EĞİTİM

Sendikalar Milli Eğitim Bakanlığı'nı topa tuttu

'4 milyon kitabın çöpe gitmesi' ile ilgili haberlerin basında yer alması sonrasında eğitim sendikaları Milli Eğitim Bakanlığı'nı topa tutmaya başladı.

Geçtiğimiz ay sonunda alınan, liselerin 4 yıla çıkartılması kararından sonra basılan 4 milyon adet kitabın, müfredat değişikliğinin ardından çöpe atılacağına ilişkin iddialar eğitim çevrelerinden sert tepki gördü. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Önümüzdeki eğitim-öğretim döneminde lise 1. sınıf öğrencilerine okutulmak için hazırlanan kitaplar, Ocak ayında baskıdan çıkmıştı. 4 milyon öğrenciye bedava dağıtılması düşünülen kitaplar, lise eğitiminin 4 yıla çıkartılması kararının ardından yapılan müfredat değişikliği ile, sayfaları daha açılmadan kullanılamaz hale geldi. Tanesi 1.5 YTL'ye mal olsa, yaklaşık 6 milyon YTL çöpe gidecek demektir. Yani, kitaplar 'bedava dağıtılacak' düşüncesinden mi yola çıkılıyor da çöpe atılıyor, anlamak mümkün değil" dedi.

Yeni müfredata uygun kitapların basımının 2005-2006 eğitim dönemi başına yetişemeyeceği endişesi taşıdıklarını da belirten Gürkan Avcı, "Çöpe giden yaklaşık 6 milyon YTL ile, en az 10 köyümüzün okulu çağdaş bir yapıya kavuşturulabilirdi. Bütçenin yetersiz olduğunu ileri sürerek okulların yakacak, badana gibi harcamalarını üstlenmeyen Milli Eğitim Bakanlığı, bu kadar parayı çöpe atarsa, 'Haydi kızlar okula' kampanyasından beklenen sonucu alamayız" dedi.

"Hemen yanınızdaki okula kayıt yaptıramıyorsunuz" diyen Avcı, "Bir çocuğun ana okuluna gidebilmesi için yapılan kayıt masrafları, deyim yerindeyse el yakıyor. Okulların idarecileri, her kayıt döneminde birer tahsildar gibi çalışıyor. Okulların durumunu bilen ve iyileştirici düzenlemeler yapmayan bakanlık ise, şikayetlere kulak tıkıyor. Okul idaresi ve veliler karşı karşıya geliyor, bağrışmalar arasında yılların uygulaması süregidiyor" diye konuştu.

Avcı, eğitimin, akıllı ve kalıcı uygulamalar isteyen çok ciddi bir alan olduğunu belirterek, "AKP Hükümeti'nin, Milli Eğitim Bakanı'nın yaptığı israf, tüyü bitmemiş yetimin hakkını savurmaktan başka bir şey değildir" dedi.
Kişi başına düşen eğitim harcamalarının, gelişmişliğin göstergesi olduğunu savunan Avcı, "Eğitim sektörünün 1963 yılında toplam yatırımlardan aldığı pay yüzde 4.1 iken, bu oran 2005 senesinde yüzde 4.0 olarak belirlenmiştir. Eğitime, araştırmaya ve bilime daha çok yatırım yapmamız gerekiyor. Toplumsal bunalım ve yozlaşmalara davetiye çıkartır gibi yapılan savurganlıkların önüne set çekilmelidir" açıklamasında bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2005 Pazar 16:57:26
Güncelleme :21 Ağustos 2005 Pazar 18:02:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?