20
Mayıs
2024
Pazertesi
EĞİTİM

Sigara odaları da yasak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okullarda öğretmenler için ayrılan 'sigara içme odaları'nı kaldırıyor. Konuyla ilgili genelge yayınlayan bakanlık, her türlü örgün ve yaygın eğitim kurumları, öğretmenevleri, uygulama otelleri ile bakanlık merkez ve taşra teşkilatı binalarında kül tablalarının kaldırılması talimatını verdi.

İdarecilerin, okul çevrelerinde tütün ürünlerinin ve paket açılarak adet şeklinde veya daha küçük paketlere bölünerek sigara satılmaması için kolluk kuvvetleriyle birlikte gerekli önlemleri almasını istendi.

MEB, her türlü eğitim, sağlık ve üretim tesisinde sigara içilemeyeceğini düzenleyen 'Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun'un ardından bir genelge yayınladı. 19 Mayıs 2008 tarihinden itibaren sigara yasağının fiilen uygulanmasını öngören kanunun eğitim kurumlarında uygulanmasına ilişkin esasları belirleyen genelgeye göre, tüm eğitim kurumlarında hiçbir şekilde sigara içilemeyecek. Her türlü örgün ve yaygın eğitim kurumları, dershaneler, özel okullar, halk eğitim merkezleri, uygulama otelleri ile bakanlık merkez ve taşra teşkilatı binalarında, sigara içme yeri olarak ayrılan mekanlar kapatılacak. Öğrenci taşıyan servis araçlarında kesinlikle sigara içilmeyecek. Okulların Yeşilay kulüpleri aktif hale getirilecek. Otelcilik hizmeti verilen öğretmenevleri ile otelcilik ve turizm meslek liselerine bağlı uygulama otellerinde ise sigara içen müşteriler için özel odalar oluşturulacak.

Okullarda sigara içilmesinin önlenmesini temin edecek çalışmaları 'planlamak, yürütmek ve sonuçlarını değerlendirmek' amacıyla illerde kapsamlı bir komisyon oluşturulacak. Vali yardımcısının başkanlığında oluşturulacak komisyonda, belediye başkan veya temsilcisi, il milli eğitim müdürü, il sağlık müdürü, il çevre ve orman müdürü, il kültür ve turizm müdürü, Yeşilay Derneği başkanı ile ilköğretim ve ortaöğretim okullarından birer okul aile birliği başkanı bulunacak. Bu komisyon aracılığıyla, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında sigaranın insan sağlığına zararları ve bu zararların önlenmesine yönelik eğitim, sportif ve kültürel faaliyetlere ağırlık verilecek.

Öğretmenler örnek olsun

Sigara yasağına öğretmenler ve eğitimcilerin uymalarının önemine işaret eden Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğretmenlerin öğrencilerin görebileceği yer ve ortamlarda sigara içmemelerini istedi. Öğretmenlerden öğrenci ve velilere sigaranın zararlarını anlatmasını isteyen Çelik, bakanlık merkez teşkilatındaki müsteşar yardımcıları ve genel müdürler başta olmak üzere tüm personele de binalarda sigara içme yasağına uymaları talimatı verdi.

zaman
Yayın Tarihi : 22 Mart 2008 Cumartesi 13:51:07
Güncelleme :25 Mart 2008 Salı 10:57:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?