19
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Sınav düzeni değişiyor

Başta ÖSS olmak üzere yılda 35 civarında sınav düzenleyen Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), sınav düzeninde değişikliğe gitmeye hazırlanıyor.

Sınav salonlarında 'oturduğu sıraya sığamayan' ve 'gürültü nedeniyle sınavda dikkatini toplayamayan' adayların dava açmaları üzerine ÖSYM, bu tür sorunlara çözüm bulmak amacıyla harekete geçti.

ÖSYM, 'Sınav Merkezleri Otomasyonu' isimli yeni projeyle, sınavlarda oturma düzenini ve hangi adaya hangi soru kitapçığının verileceğini merkezden belirleyecek bir sisteme geçecek.

Sınav yapılan bir sınıftaki sıraların yüksekliği, 'sınıfın güneş durumu'nun adayı rahatsız edip etmeyeceği, sınav yapılan yerde gürültüye neden olan inşaat bulunup bulunmadığı gibi birçok detay bilgi, ÖSYM'de toplanacak ve ÖSYM bu verileri baz alarak sınav düzenleyecek.

Böylece, ÖSYM zorunlu kalmadıkça havaalanı, inşaat yanındaki bir okulda sınav yapmayacak veya genellikle yetişkinlerin katıldığı bir sınavı ilköğretim öğrencilerinin okuduğu, küçük sıralar bulunan okulda düzenlemeyecek.

Yeni geliştirdikleri projeye ilişkin bilgi veren ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, sınav merkezlerinin ÖSYM ile daha uyumlu çalışmasını hedeflediğini anlattı.

Yarımağan, proje kapsamında yapacaklarını şöyle anlattı:

Salonlar ve görevlilerle ilgili daha detaylı bilgiler toplanacak ve bu bilgileri sınav düzenini sağlamak amacıyla kullanılacak

'Kolçaklı sandalyede sınav yapılmayacak

Sınavda görev alacak olanlar evlerine yakın yerlerde görevlendirilecek

Daha iyi bir bilişim sistemi kurulacak, var olan sistem iyileştirilecek

"Mahkemelik olduk"

Projeyle getirecekleri sistemin adayların karşılaştığı birçok sorunu ortadan kaldıracağını anlatan Yarımağan, ''bazen sınavlarda seyrek de olsa çok küçük bir sıraya çok uzun boylu bir aday oturtulabiliyor. Bu yüzden bizi mahkemeye veren oldu. Bir veli diyor ki 'benim oğlum 1.90 boyunda, ilkokul birinci veya ikinci sınıf öğrencisinin sırasına oturttunuz'. Bizim bu noktaya varan sorunlarımız var" dedi.

Bunun yanı sıra gürültü konusunda da 'hak arayanlar' bulunduğunu vurgulayan Yarımağan, ''örneğin havaalanına çok yakın bir okulda sınav yaptık diye bir veli, oğlunun gürültü nedeniyle başarılı olmadığını iddia ediyor. Kısmen haklı... Ben de buna karşı diyorum ki, önce Milli Eğitim Bakanlığı'nı dava etsinler" ifadesini kullandı.
.
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2006 Pazartesi 12:17:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?