16
Mayıs
2024
Perşembe
EĞİTİM

Sınavsız lise kalmayacak

Ortaöğretim Kurumları Sınavı’nda (OKS) başarı gösteremeyen öğrencilerin önkoşulsuz kayıt yaptırdığı genel liselerle meslek liselerine, 2008-2009 öğretim yılı sonundan itibaren puan esasına göre öğrenci kabul edilecek.

OKS’yi kaldıran ve yerine 6-7-8. sınıfların sonunda Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sistemini getiren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Anadolu ve Fen Liselerinin yanı sıra genel liselere ve meslek liselerine de meslekle öğrenci yerleştirilecek.

MEB’in gelecek eğitim-öğretim yılından itibaren uygulayacağı ve ilk yerleştirmelerini 2008-2009 öğretim yılı sonunda yapacağı yeni sisteme göre, genel liselerle meslek liselerine gitmek isteyen öğrenciler için puan sıralaması yapılacak.

3 YILLIK PUANLAR TOPLANACAK

Yeni sisteme göre, SBS’nin yanı sıra öğrencinin ders başarısını gösteren Yılsonu Başarı Puanı (YBP) ile ilgili alanı ve becerilerini belirleyen Yöneltme ve Davranış Puanı (YDP) 6,7 ve 8. sınıf sonlarında hesaplanacak.

Her öğretim yılı sonunda tüm öğrencilerin SBS, YBP VE YDP sonuçlarından oluşan Ortaöğretim Yerleştirme Puanı (OYP). 3 yıllık OYP’ler toplanarak, Genel Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (G-OYP) belirlenecek.

SINAVSIZ LİSE KALMIYOR

Yeni sistemle, tüm ortaöğretim kurumlarına G-OYP’yle merkezi yerleştirme yapılacak hiçbir ortaöğretim kurumu kalmayacak.

Anadolu, Anadolu öğretmen, Anadolu meslek, Anadolu teknik, Anadolu imam hatip, sağlık meslek, resmi, özel fen ve sosyal bilimler liselerinde okumak isteyenler bu Haziran'da yine OKS’ye girecek. Ancak yeni sisteme göre, 2008-2009 öğretim yılından itibaren hem OKS’yle girilebilen ortaöğretim kurumlarına hem de genel ve Anadolu statüsünde olmayan meslek liselerine öğrenciler ancak puanlarına göre kayıt yaptıracak.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2007 Salı 14:55:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
segi yıldız IP: 88.238.126.xxx Tarih : 5.07.2007 21:13:51
ben oks ye girmekten çok korkuyorum.Ama liseye gitmem gerek bu durumda hiç şansım yok