30
Mayıs
2024
Perşembe
EĞİTİM

Şırnak sonunculuğu kaptırmıyor

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "Şırnak, üniversite sınavında liderliği hala kimseye kaptırmıyor, sınavda her sene sonuncu oluyoruz" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Milli Eğitim Bakanlığı, ÖSYM, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, YÖK ve üniversitelerin 2009 yılı bütçeleri görüşülüyor.

DTP'li Kaplan, ilindeki eğitim sorunlarını anlattı.

Şırnak'ta bin 500 öğretmen açığı bulunduğunu, görevlendirilen öğretmenlerin çoğunun genç ve tecrübesiz olduğunu söyleyen Kaplan, Şırnak'ın birçok okulunda bir öğretmene 60-80 öğrenci düştüğünü söyledi.

Kaplan, Şırnak'taki okullaşma oranının Türkiye ortalamasının çok altında olduğunu öne sürerek, "Şırnak, üniversite sınavında liderliği hala kimseye kaptırmıyor, sınavda her sene sonuncu oluyoruz" dedi.

"Anadilde eğitim vazgeçilmez bir hak"

Birçok yerde, banka promosyonları öğretmenlere ödenirken, Şırnak'ın Silopi ilçesindeki banka promosyonlarının ödenmediğini savunan Kaplan, "Anadilde eğitim, herkes için vazgeçilmez bir haktır. Şırnak, yüzde 99'u Kürtçe konuşan bir yerdir. Sadece oradaki memurlar Türkçe konuşuyor. Anadilde eğitimin hak olduğu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin vazgeçilmez şartlarındandır. 20 milyon Kürt vatandaşının olduğu Türkiye'de, artık yabancı dil, seçmeli mi olsun, seçmesiz mi olsun? diye tartışmayalım. Mutlak surette Kürdoloji Enstitüsü kurulması lazım. Londra'da var, bir çok yerde var ama benim memleketimde yok. Fethullah Gülen, gidip Dohuk'ta, Erbil'de üniversite açabiliyor. Bizim öğrenciler de gidip oralarda okuyor" dedi.

"Özgürlüklere evet, ama özgürlükler konusunda 70 milyonun mutabakatı şart" diyen Kaplan, "Anayasa'yı değiştirecekseniz, gelin 12 Eylül Anayasası'nı bütün olarak değiştirelim. Ama siz gittiniz, Anayasa değişikliğini, başörtüsünü katarak yaptınız ve o da Anayasa Mahkemesi'nden döndü" ifadesini kullandı.

aa-cnn
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 23:43:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?