28
Mayıs
2024
Salı
EĞİTİM

Tarikatlar öğrenci avında!

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necla Pur'un dikkat çektiği "barınaksız öğrencileri ya tarikatlar ya da kadın satıcıları kapıyor" saptamasına diğer büyük üniversitelerin rektörleri de katıldı.

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necla Pur'un "barınaksız öğrenci tarikatların kucağına düşüyor" sözlerine diğer üniversite yöneticilerinden de destek geldi. Pur, yayımlanan röportajında özellikle büyük kentlerde öğrencilerin barınma sorunlarının çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, "Aksi halde öğrenciler ya tarikatların ya da kadın satıcılarının kucağına düşüyor" saptamasında bulunmuştu. Pur'u doğrulayarak "Tarikatlar kayıt döneminde ava çıkıyor" diyen ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut üniversiteye kayıt sırasında avı önlemek için kamera önlemi aldıklarını söyledi.

KAMERALI ÖNLEM
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut: Ankara'daki öğrencilerin yaklaşık 3/2'si Anadolu kentlerinden geliyor. Biz şanslı üniversiteyiz çünkü toplam 7 bin kişilik yurdumuz var. Geçmişte olduğu gibi bugün de irticai gruplar, kayıt yaptırmaya gelen öğrenci aileleri arasına karışarak, öğrencilere barınak teklifinde bulunuyor. Kayıt yaptırmaya çalışan öğrencileri tarikat evlerine çektiklerini saptadık. Biz kayıt işlemleri sırasında bunun için kamera kullanıyoruz. Öğrencilerin yanına yaklaşanları takip edebiliyoruz. Sonra da jandarma ile dışarıya attırıyoruz. Her kayıt döneminde bu gruplar avlanmaya çıkıyor. Bu dönemde kampus kapılarını açtığımız için rahatça giriyorlar. Yakaladıklarımızın başka üniversitelerin ikinci üçüncü sınıf öğrencileri olduğunu gördük. Şimdi herkese yurt imkanı sağladığımız için barınak yeri değil, burs teklif ediyorlar. Yani bitmiyor teklifleri. Bu yıl da yine önlemlerimizi alacağız, kameraları açacağız. Sistematik çalışıyorlar. Yurtta kalan bazı fakir öğrencilere deyim yerindeyse kanca atıyorlar. Yemek ve yurt bursu verdiğim fakir öğrencim yurttan ayrılıyor. Öğreniyoruz ki belli gruplar bu öğrencilerin peşini bırakmıyor. Onu yurttan çıkaracak teklif yapıyor.

KAMPUS YASAĞI
Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Baylas: Çeşitli dini grupların yanı sıra sağ ve sol gruplar kayıt zamanında üniversite kampusu içinde örgütlenerek, yeni öğrencilere barınabilecekleri yerler konusunda teklifte bulunuyorlar. Bunu önlemek için 2000 yılından bu yana kayıt döneminde kampusa yabancı sokmuyoruz. Bu konuda çok dikkatliyiz. Hiçbir sivil kuruluşun da kayıt sırasında kampus içinde masa açmasına izin vermiyoruz. Elbette bu faaliyetler sadece kampus içinde değil, kampus dışında da yürüyor. Barınma için alternatif sunma girişimleri hep oluyor. Bu yüzden öğrencinin barınma sorununu çözmek önemli. 40 bin öğrencimiz var. Bunun yaklaşık 3/2 si İzmir dışından geliyor. Çocuklar devlet ve özel yurtlarda ya da kiraladıkları evlerde kalıyorlar. Ancak öğrencilere ya ev vermiyorlar ya da çok pahalıya kiralıyorlar. Bu yıl ilk kez üniversite olarak yurt açıyoruz. 500 kişilik ama yurt yapımı sürüyor ve iki yıl içinde 2 bin 500 kişiye ulaşabileceğiz. 

'Yurtları biz yapalım
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan: Barınma öğrencinin öncelikli çözülmesi gereken sorunu. Yaklaşık 21 bin öğrencim var. 3 binine yurt sağlayabiliyorum. 3/2'si İstanbul dışından geliyor. Bir boşluk olduğu sürece bir dolduran çıkar. Üniversitelere olanak tanındığı anda bu sorun çözülür. Öğrencilerimize çağdaş koşullarda konaklayabilecekleri yurtları yaparız. Bu konuda gerçekçi çözümler üretmek zorundayız. Koşulları tam ve çağdaş biçimde sağlarsanız, çocuklar da yanlış oluşumlara sürüklenmez.
Sabah
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2006 Salı 06:21:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?