31
Mayıs
2024
Cuma
EĞİTİM

Tasarı görüşüldü

 
CHP’li Serter, “Üniversiteyi kuracak olan Burç Eğitim, Sağlık ve Kültür Vakfı’nın kurucusu cemaat üyesi” dedi. Bakan Çelik yanıt verdi: İnsanların rüyalarıyla ilgilenmiyoruz. O insanların makbul vatandaşlar olup olmadıklarını sorgulayacaksak, bu hukuk çerçevesinde yapılmalı


Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter komisyonda tartıştı.

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda, Kayseri’de, “Melikşah Üniversitesi” adıyla bir vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin yasa tasarısının görüşmeleri sırasında cemaat tartışması yaşandı. 

Komisyonda konuşan CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, “Melikşah Üniversitesi’ni kuracak olan Burç Eğitim, Sağlık ve Kültür Vakfı’nın kurucularının cemaat üyesi olduklarını, bunun bir eksi değer olduğunu” savundu. 

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise vakıflarda görev alacak kişilerde aranan koşulları anımsatarak, “Bu vakfın kurucularının isimleri belli. Bu insanların kimi işadamı, kimi akademisyen. Dolayısıyla ‘Onun bir cemaat bağlantısı var mı?’ Biz insanların rüyalarıyla falan ilgilenmiyoruz. Kimin cemaat bağlantısı var? Buna bakamazsınız ki... O insanların makbul vatandaşlar olup olmadıklarını sorgulayacaksak, bu kâğıt üzerinde ve hukuk çerçevesinde yapılmalı” dedi.

Erasmus modeli
Bakan Çelik, Türkiye’de 94’ü devlet, 33’ü de vakıf olmak üzere toplam 127 üniversite bulunduğunu söyledi. Avrupa Birliği’nin üniversite öğrencisi değişim programı olan Erasmus benzeri bir modelin Türkiye’deki üniversiteler arasında da uygulanması için çalıştıklarını bildiren Çelik şöyle konuştu: 

“Ulusal Ajans’tan buna katkı yapılabilir mi? Bunun araştırması yapıldı. Hukukçular çalışıyor. 3 yılını Diyarbakır’daki üniversitede geçiren bir gencimiz, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde niçin bir yılını geçiremesin? Bunun adı tabi ‘Erasmus’ falan olmayacak, daha yerli bir isim bulunabilir. Üniversiteler arasında hareketliliği sağlamak, bütün tahsil hayatı taşrada geçmiş olan çocukların bu anlamda da olsa büyük şehirle tanışmasını sağlamak, büyük üniversitelerin imkânlarından belli sürelerde de olsa yararlanmalarını sağlamak amacıyla hazırlanan Yükseköğretim Kurulu’nun bir projesi.” 

Milli Eğitim Bakanı Çelik, GAP bölgesindeki üniversitelere 100 milyon YTL’ye yakın ekstra kaynak kullandırılacağını bildirdi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2008 Cuma 14:26:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?