20
Mayıs
2024
Pazertesi
EĞİTİM

Teknik okullar cazipleştirilmeli

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, katsayı uygulaması öğrencilerin teknik okullara rağbet etmediğini ve iş dünyasının teknik eleman bulmakta sıkıntı yaşadığını söyledi.


Vardan, MÜSİAD Trabzon Şube Başkanı Ahmet Sarı ve bazı yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Arslantürk ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren'i ziyaret etti.
Ziyaret ettikleri yerlerde, o bölgedeki sivil toplum kuruluşları ve kamu kurum ve kuruluşlarını ziyaret ederek bilgi aldıklarını belirten Ömer Cihad Vardan, teması 'demokrasi ve istikrar' olan ekonomik rapor hakkında kısa bilgiler aktardıktan sonra yaptıkları araştırma ve incelemelerden oluşan dokümanları Sebahattin Arslantürk'e takdim etti.


TTB Başkanı Sebahattin Arslantürk de MÜSİAD'ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek zor bir dönemden geçildiğini ancak her zaman umut içinde olduklarını söyledi. Dünya ekonomisinde bir daralmanın yaşandığı bir dönemde Türkiye'de yaşanan siyasal bunalımların ortadan kalkması gerektiğinin altını çizen Arslantürk, MÜSİAD Genel Başkanı Vardan'a, 2008 fındık raporunun yanı sıra çeşitli kaynaklardan oluşan bir dosya sundu.


Vardan daha sonra TTSO'yu ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren ve yönetim kurulu üyeleriyle görüştü.

BİZ ANCAK İSTİKRAR OLDUĞU ZAMAN İLERLEYEBİLİYORUZ, İNŞALLAH BUNDAN SONRA İSTİKRARI KAYBETMEDEN DEVAM EDERİZ
MÜSİAD olarak ülke ekonomisini ilerletebilmek için araştırmalar yaptıklarını belirten Vardan, "Türkiye'nin içinde bulunduğu konjonktür itibariyle, çıkardığımız raporumuzun da bir teması var. Biz bu yıl bunu, 'Demokrasi ve istikrar içinde kalkınma' diye adlandırdık. İstikrar ve demokrasi çok önemli. Geçtiğimiz dönemde özellikle AK Parti hakkında açılan kapatma davasının ülke ekonomisini nasıl etkilediğini hep birlikte gördük. Bu nedenle demokrasi önemli, demokrasinin kurallarının işlemesi önemli.

Biz ancak istikrar olduğu zaman ilerleyebiliyoruz. İnşallah bundan sonra da istikrarı kaybetmeden devam ederiz" diye konuştu.


Katsayı uygulaması sebebiyle iş dünyasının teknik eleman bulma sıkıntısı yaşadığına dikkat çeken Vardan, şöyle konuştu:
"Özellikle katsayı olayından sonra öğrencilerin üniversiteye girme hayalleri ortadan kalkınca, öğrenciler teknik okullara rağbet etmemeye başladı. Sonuçta ortada bir sıkıntı oldu. Biz işadamları teknik eleman bulamama sıkıntısı yaşıyoruz. Bu konuda yaşanan sorunları ve önerilerimizi içeren bir rapor hazırladık."
TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren de MÜSİAD'ın Trabzon ekonomisinin geliştirilmesi için katkı sağlamasını isteyerek özellikle bölge ekonomisinin geliştirilmesinde büyük önem taşıyan GAP-Trabzon Demiryolu Projesine destek istedi.


Ziyaret sonrası gazetecilerin sorularını cevaplandıran Vardan, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin coğrafi şartları ve ulaşım sıkıntıları dolayısıyla yatırımcılar için çok cazip olmadığını dile getirerek şöyle konuştu:
"Doğu Karadeniz Bölgesi'nin kendine has bir coğrafi yapısı var. Bina yapmaya kalkıyorsunuz yer bulamıyorsunuz. Fabrika yapmaya kalksanız arsa lazım. Bunun yanında ulaşım da çok önemli. Trabzon şubemiz bu konuda çalışıyor. GAP bölgesinde yetişen ürünlerin diğer pazarlara ulaşması için GAP-Trabzon Demiryolu Projesi'ni önerdik. Ayrıca Devlet de bölgede hangi sektörlerde yatırım yapılması gerekiyorsa, itekleyici ve teşvik edici yönde destek vermelidir. Biz bu anlamda teşvik sisteminin bölgesel ve sektörel
uygulanmasını savunuyoruz."

İha
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2008 Pazartesi 18:01:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?